A medvegulyást és a medvetepertős kenőt is menüjére tűzte egy tátracsorbai étterem (Tatranská Štrba) Mindenszentek hétvégéjén. Miután a medve védett állat Szlovákiában, az állatvédők feljelentést tettek az ügyben – írta meg a Napunk.
Az esetről elsőként a tvnoviny.sk számolt be, a Markíza hírportálját egy vendég értesítette a szokatlan fogásokról – szúrta ki a 444.
Mint írják, a természetvédők rámutattak, hogy a Szlovákiában is érvényes állatvédelmi törvények értelmében tilos védett állatokkal, illetve az ilyen állatokból készült termékekkel kereskedni. Kivéve, ha erre a környezetvédelmi minisztérium külön engedélyt ad. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az étteremnek volt-e ilyen engedélye, de az állatvédők szerint valószínűleg nem.
Az étterem dolgozói azt állították, hogy a medvehús megszerzéséhez elég, ha megfelelő kapcsolatuk van a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóságával, amit egyébként egy jogerősen elítélt, farkasokat elejtő orvvadász vezet. A Nemzeti Park ugyanakkor tagadta, hogy a területén ejtették volna el az állatot.
Az állatvédő civil aktivisták szerint az Állami Természetvédelmi Hatósággal együttműködésben ejthették el a medvét. A hatóság által felügyelt medvevadászatok miatt feljelentést tettek védett állat- és növényfajok ellen elkövetett tömeges bűncselekmény ügyében. Az ügyben vizsgálódik a poprádi Regionális Közegészségügyi Hivatal, valamint a környezetvédelmi felügyelőség is.
Az eset kapcsán felhívták a figyelmet arra is, hogy a környezetvédelmi minisztérium azon igyekezete, hogy enyhítse a nagyragadozók védelmét, a védett állatokkal való illegális kereskedelem elterjedéséhez vezethet.