Már erdélyi kopó emlékérme is van a magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat részeként

0
108 megtekintés
Erdélyi kopó - Kép: A 9 magyar kutya - xa-magyar-kutya-web-frontend-prod.xacademy.hu/
Swing Szerelem Szulák
Az erdélyi kopó jellegzetességeit megörökítő emlékérme a 2019-ben indult magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat bemutató sorozat ötödik tagjaként jelenik meg, a magyar vizsla, a komondor, a magyar agár és a mudi emlékérmét követi a sorban. Az emlékérmét Szilos András iparművész tervezte – olvasható az mnb.hu közleményében. 

A 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét az Állatok Világnapja alkalmából bocsátották ki, október 4-én.

Mint írják, 2004-ben az összes hazai kutyafajtát, köztük az erdélyi kopót is nemzeti kinccsé nyilvánította az Országgyűlés. 2017-ben pedig a Hungarikumok Gyűjteményébe emelték ezt a vadászkutyát is másik nyolc őshonos kutyafajtával együtt. 2019-ben a Magyar vizsla emlékérmével indult, majd évente új taggal bővült a sorozat, 2020-ban a komondort, 2021-ben a magyar agarat, tavaly a mudit jelenítette meg egy-egy emlékérme.

Az erdélyi kopó a honfoglaló őseinkkel érkezhetett a Kárpát-medencébe. A kitartó, intelligens és rendkívül jó tájékozódási képességű fajtát a környezeti tényezők és a vadászati igények alakítottak és maguk a vadászok nemesítették ki. Fénykora a középkorra tehető, amikor a királyi és a főúri vadászatok népszerű segítői voltak az agarak és vizslák mellett. Elsősorban hajtóvadászatra használták az erdélyi kopót.

A második világháború után bekövetkezett társadalmi, gazdasági és politikai változások következtében a fajta mellőzötté vált, és a fajtatiszta egyedek száma folyamatosan csökkent. 1968-tól egyre többen kezdték újból tenyészteni az erdélyi kopót. Mára a fajta stabilizálódott, de még mindig veszélyeztetett.

Az erdélyi kopó emlékérme a sorozat jellegét adó motívumválasztást követi: az előlapon a kutya önállóan, míg a hátlapon a fajtára jellemző jelenetbe helyezve került ábrázolásra.

Az előlap központi motívuma, egy erdélyi kopó félalakos ábrázolása jól tükrözi a fajta jellemét, okos, bátor habitusát. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: félköriratban fent a kibocsátóra utaló „MAGYARORSZÁG” felirat, a kutya ábrázolásától jobbra egymás alatti sorokban a névértéket jelölő „3000 FORINT” felirat, a kibocsátás évét megjelenítő „2023” verési évszám, valamint a kibocsátás helyére utaló „BP.” verdejel.

MNB emlékérem – Erdélyi kopó – Fotó: mnb.hu

Az emlékérme hátlapján egy vadászjelenet látható, amint két erdélyi kopó sűrű növényzettel borított terepen vaddisznót hajt. Az érmeoldal felső félkörirataként az „ERDÉLYI KOPÓ” felirat olvasható. Az emlékérmét tervező Szilos András iparművész mesterjegye a hátoldal jobb alsó részén található.

MNB emlékérem – Erdélyi kopó – Fotó: mnb.hu

A színesfém emlékérme 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott példányszámban jelenik meg: összesen 20 000 veret készíthető belőle, proof-like kivitelben.

Az emlékérme értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, az „Erdélyi kopó” emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2023. október 4-től, az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu), illetve a vállalat érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.).