A barnamedvék gigásza érkezett Nyíregyházára

0
49 megtekintés
A Nyíregyházi Állatparkban újonnan érkezett medvéi, a több mint hatszáz kilogrammos, Taquka nevű kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi, balról) és a több mint háromszáz kilogrammos, Felix nevű eurázsiai barnamedve (Ursus arctos arctos) A medvék a bezárt svédországi Orsa Ragadozó Parkból érkeztek Nyíregyházára. Fotó: MTI/Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
Na persze, nem egyedül, ugyanis egy maci, nem maci. Az óriási méretekkel rendelkező, több mint 600kg-os Kodiak medve Taquka mellett, a társa, Félix – egy eurázsiai barnamedve – is átcuccolt Magyarországra, a svédországi Orsa Ragadozó Parkból – olvasható az Állatpark közleményében

Az Alaszkában Kodiak-szigetén honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra növő barnamedvéinek. A több mint 3000 egyedet számláló Kodiak-medve még a kalandregényekből ismert grizzlytől is nagyobb, de kevésbé elterjedt mert csak a Kodaik-szigetcsoporton él.

Taquka, több mint hatszáz kilogrammos kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi) a Nyíregyházi Állatparkban. Taquka a több mint háromszáz kilogrammos, Felix nevű eurázsiai barnamedvével együtt a bezárt svédországi Orsa Ragadozó Parkból érkezett Nyíregyházára. Fotó: MTI/Balázs Attila

A Kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi)  a barnamedve legnagyobb termetű alfaja. A jegesmedve mellett a legnagyobb medveféle.  Feltehetően az utolsó Jégkorszakban szigetelődött el a többi barnamedvétől és 12.000 éve önálló populációt alkot Délnyugat-Alaszka partjai mentén, a Kodiak- szigetcsoportban.

Felix, a több mint háromszáz kilogrammos eurázsiai barnamedve (Ursus arctos arctos) a Nyíregyházi Állatparkban. Felix a több mint hatszáz kilogrammos, Taquka nevű kodiak-medvével együtt a bezárt svédországi Orsa Ragadozó Parkból érkezett Nyíregyházára.
MTI/Balázs Attila

Magányosan él, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. A fehérjegazdag élelmiszerek bősége, nagymértékben megmagyarázhatja hatalmas termetüket.

A két állatkert közötti 2000km-es  utazást a mackók  jól viselték, és a mai naptól megtekinthetőek a Nyíregyházi Állatpark  1 hektáros Medve Erdejében.