Különleges fehér színű vörös vércsét fotóztak Miklapusztán – fotó

0
230 megtekintés
Képünk illusztráció - Vörös vércse (Falco tinnunculus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Különleges, leucisztikus (festékhiányos) vörös vércsét fotózott Bárdos Tibor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik kollégája Miklapuszta határában.

A park Facebook-bejegyzése szerint ez a vörös vércse nem azért fehér, mert albínó, ebben az esetben a szeme piros lenne, azaz a pigmenthiány nem csak a tollazatban, hanem a bőrben és a szemekben is jelentkezne. Ennél a példánynál leucizmus tapasztalható, vagyis csak a tollazata pigmenthiányos, de a bőre és a szemei nem.

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg, és a melanin nevű festékanyag hiánya okozza. A madarak színezetét nem csak a melanin alakítja ki, hozzájárulnak még a karotinoidok és a toll szerkezete is. A leucizmus pigmentszegénységgel jár, de nem hat az állat látására, valamint nem is változtatja a szemeket pirossá mint az albinizmus.

Mint írják, a jelenség ugyan ritka, de korántsem egyedülálló, fotóztak már az országban leucisztikus, fehér színű őzet, fekete rigót is (sőt csicsörkét is). A leucizmus részlegesen, a kültakarónak csak bizonyos részein is jelentkezhet (mozaicizmus), ilyenkor foltokban fehér az állat.

Korábban a témában:

Újabb festékhiányos rigó bukkant fel Pécsett

Fehér színű feketerigót fotóztak le Pécsett

Különleges festékhiányos csicsörkét kaptak lencsevégre