Különleges festékhiányos csicsörkét kaptak lencsevégre

0
560 megtekintés
Festékhiányos (leucisztikus) csicsörke Szilvásváradon - Kép: Bartháné Jarábik Tünde - bnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Egy ritka, leucisztikus csicsörkét sikerült lencsevégre kapni Szilvásváradon. A szép kismadár olyan fakó, hogy inkább hasonlít egy kis csibéhez, mint csicsörkéhez. A madár fajtestvéreivel mozgott magabiztosan a csapat egyenrangú tagjaként – írta meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A csicsörke (Serinus serinus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj. Az egyik legkisebb madár az európai pintyek között 11-12 centiméteres testével, rövid tollazatával, vastag nyakacskájával, kis csőrével, erősen csíkozott alsó résszel. A hímek citromsárga színű fejrésze összetéveszthetetlen, míg a nőstények és a nem kifejlett egyedek sokkal kevésbé sárgák, kivéve talán a farrészüket.

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg, és a melanin nevű festékanyag hiánya okozza. A madarak színezetét nem csak a melanin alakítja ki, hozzájárulnak még a karotinoidok és a toll szerkezete is. A leucizmus pigmentszegénységgel jár, de nem hat az állat látására, valamint nem is változtatja a szemeket pirossá mint az albinizmus.

Csicsörke (Serinus serinus) – Kép: iucnredlist.org

A kis csicsörke közeli rokona a kanáriként ismert díszmadárnak. Ősei az észak-afrikai Atlasz-hegység örökzöld régióiban éltek, mára Európa legészakibb területeit kivéve mindenütt megtalálhatók. A többnyire vonuló faj egyedi kora tavasszal érkeznek hazánkba, és október végén vonulnak el. Telelőhelyeik Dél-Európában és Észak-Afrikában ismertek. Magyarországon 50-100 ezer párra becsülik a költőállományát.

Bízzunk benne, hogy a látott példány együtt marad a többiekkel – s majd visszajön velük

– tette hozzá a Nemzeti Park.