Péntektől láthatjuk a cuki a 10 hetes perzsa leopárdkölyköket az állatkertben

0
1 516 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Péntektől láthatjuk a 10 hetes perzsa leopárdkölyköket a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a hím- és nőstény állatok nevére csütörtöktől lehet szavazni az intézmény honlapján.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nagymacskákkal, ezen belül az Afrikában és Ázsiában is élő leopárdokkal régóta foglalkozik. Legnagyobb termetű alfajuk a perzsa leopárd, amely a Kaukázustól Pakisztánig őshonos. Ez egy veszélyeztetett nagymacska, amely 2003 óta folyamatosan él a városligeti intézményben – mondta Hanga Zoltán szóvivő.

A 10 hetes kölykök két hete kapták első oltásukat, amelyet csütörtökön egy ismétlő, kombinált vakcina beadása követett – tette hozzá.

A Fővárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykeinek egyike a bemutatkozó sajtótájékoztatón 2021. november 18-án. Kép: MTI/Kovács Attila

Az érdeklődők csütörtök estétől hét napon át voksolhatnak a két leopárdkölykök nevére az budapesti állatkert honlapján. A nőstény állatra a perzsa Arya (jelentése: tiszteletre méltó), az Azara (jelentése: tűz, skarlátvörös), valamint az Azra (jelentése: szűz, ifjú hölgy) nevek kiválasztásával lehet szavazni. A hím kölyök párducra az arab és perzsa eredetű Amir (jelentése: uralkodó, vezér halhatatan), Azad (jelentése: független, kötetlen), valamint Aziz (jelentése: erőteljes) nevek közül lehet voksolni – mondta Hanga Zoltán.

Sós Endre természetvédelmi és állategészségügyi igazgató, főállatorvos kombinált védőoltással látja el a Fővárosi Állat- és Növénykert tízhetes perzsaleopárd-kölykeinek egyikét a bemutatkozó sajtótájékoztatón 2021. november 18-án. Kép: MTI/Kovács Attila

Az állatkert részt vesz abban a programban, amely törekszik megmenteni a veszélyeztetett fajokat, így a perzsa leopárdokat is. A fajmentő programban számítani lehet arra a jövőben, hogy egy másik állatkert idővel jelentkezni fog, hogy az állatokat máshol szaporítsák a megfelelő génállomány megőrzése érdekében – mondta Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója.

MTI