Cuki perzsa leopárd született Miskolcon

0
493 megtekintés
Az ifjú, 6 hetes leopárd fiúcska - Fotó: miskolczoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Tavaly kapott a Miskolci Állatkert perzsa leopárd nősténye, Tareca, új férjet magának, Azhar személyében. Olyan jól sikerültek a randik és az összeszokás, hogy igen hamar megülték a nászt és most meg is született ennek gyümölcse, az immáron 6 hetes, frissen bemutatott leopárdbébi. 

A kölyök most esett át első állatorvosi vizsgálatán, amelynek során bemutatkozhatott a nagyvilágnak is. Hát meg kell hagyni, zabálni valóan aranyos, ezt képekkel is bizonyítjuk:

A vizsgálat során a kölyök megkapta a kötelező védőoltásokat, valamint a azonosítására szolgáló microchipet, és megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy jól fejlődik. Kiderült az is, hogy egy kis hímről van szó, aki nevet azonban még nem kapott. A névadásban az állatkertbe egy hét múlva, március 15-én ellátogatók segítségét fogják kérni, akik aznap szavazhatnak majd a kis leopárd nevére – írja az állatkert a honlapján. 

Mint írják, a kölyök mintegy három hónapos vemhességet követően jött a világra a leopárdházban erre a célra behelyezett odú biztonságában. Az első hetekben anyja is folyamatosan itt tartózkodott vele, éppen csak enni jött ki. A kölyök fő táplálékát ugyan még az anyatej jelenti, de emellett már kóstolgatja az anyja táplálékát jelentő húst is.

Az ifjú, 6 hetes leopárd fiúcska – Fotó: miskolczoo.hu

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően.

Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb 1.000 példánya élhet.

A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, köztük jelenleg hárman Miskolcon.

miskolczoo

Korábban a témában:

Újra férjhez ment a Miskolci Állatkert perzsa leopárd nősténye