Tenyésztési tilalom alá kerülhetnek a lapos pofájú kutyák Norvégiában

0
2 277 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A francia bulldogok és a mopszok is a lapos pofájú kutyák tenyésztésének tilalma alá kerülhetnek Norvégiában, akárcsak az angol bulldogok és a king charles cavalier spánielek.

Dr. Scott Miller állatorvos a The Morning Showban közölte, hogy az oslói kerületi bíróság betiltotta az angol bulldogok és a Cavalier King Charles spánielek tenyésztését. A bíróság azzal indokolt a döntését, hogy a lapos pofájú (brachycephalic) kutyák tenyésztése kegyetlenség és az emberek által okozott egészségügyi problémákat eredményez a kutyák számára, mely sérti a norvég állatjóléti törvényt.

Az ügyet a norvég állatvédő csoport vitte bíróság elé, amely a döntést a „kutyáink győzelmeként” jellemezték.

Dr. Miller, aki több mint 20 éve praktizál állatorvosként, elmondta, hogy „nagy aggodalmakat” táplál a lapos pofájú kutyák tenyésztésének egészségügyi következményeivel kapcsolatban. Az angol bulldogok példáján elmondta, hogy ezek az állatok nagyon keskeny orrlyukakkal rendelkeznek, és „gyakorlatilag nincs orruk”. Ez azt jelenti, hogy az orrjárataikban lévő struktúrák hátra vannak tolva, és hosszúkás, lágy szájpadlásuk van. „Ami azt jelenti, hogy nehezen kapnak levegőt, túlmelegednek, és a testalkatuk miatt ízületi gyulladásokkal is küzdenek, valamint hajlamosak a túlsúlyra, mert nem lehet őket olyan gyakran sétáltatni” – mondta.

Hozzátette: „a King Charles spánieleknek abnormális formájú fejük van, ami azért okoz gondot az állatoknak, mert ez a fejforma nyomást gyakorolhat az agytörzsre, ami egy neurológiai állapothoz, a syringomyeliához vezethet.” A syringomyelia akkor fordul elő, amikor abnormális folyadék-felhalmozódás képződik ott, ahol a kutya koponyája csatlakozik a gerincéhez, ezáltal komoly nyak- és hátfájást okozva az állatnak.

„Ezek a betegségek a tenyésztési előírások miatt alakultak ki” – mondta Dr. Miller.

„Minden kennel klubnak felelősséget kell vállalnia, amiért meghatározzák ezeket a tenyésztési előírásokat, ráadásul ezek a standardok annyira abnormálissá váltak, hogy a kutyák szenvedéséhez vezetnek. Ezeknek az állatoknak fájdalmaik vannak, kényelmetlenül érzik magukat, és sok esetben sebészeti korrekcióra van szükségük ahhoz, hogy normális életet tudjanak élni.”

Dermot O’Leary, műsorvezető kérdésére, hogy más kutyafajtákra is vonatkozhat-e hasonló tilalom az országban, Dr. Miller elmondta, hogy hamarosan más lapos pofájú fajtákra, például a francia bulldogokra és a mopszokra is kitérhet a törvény. Elmondása szerint ezeket a kutyákat azért tenyésztették így ki, hogy „megpróbálják a kutyákat az emberekhez hasonlóvá tenni”.

Amellett, hogy egy bizonyos módon kell kinézniük fontos, hogy egészségesek is legyenek. Ezzel a tenyésztéssel olyan problémákat okozunk nekik, amelyeket egyáltalán nem érdemelnek meg” – mondta.

Dr. Miller azonban óva intett egy hasonló tilalom bevezetésétől az Egyesült Királyságban, azzal érvelve, hogy a norvég döntés sajnálatos módon ösztönözheti az illegális állattenyésztést és súlyosbíthatja a jelenlegi helyzetet. Ehelyett azt tanácsolta a kormánynak, hogy „működjön együtt a tenyésztőkkel és a kennel klubokkal, hogy megpróbálják egészségesre tenyészteni a szeretett kutyafajtákat.”

Forrás: magyarmezőgazdasag.hu

Képek: pixabay