Kiderült, hogy a macskák nem a szájukkal hanem a szemükkel mosolyognak

0
5 002 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Nem a szájukkal, a szemükkel mosolyognak ránk a macskák – írja a Study Finds. A számunkra lassú pislogásnak tűnő mozdulatsor az, amivel kimutatják a boldogságukat.

A Portsmouthi és Sussexi Egyetem pszichológusai rájöttek, hogy amikor összehúzzuk a szemünket, vagyis nagyon lassan pislogunk, az a macskák számára a mosolygással egyenértékű. Ez a művelet sokkal szimpatikusabbbá teszi az embereket a macskák számára, akik gyakran viszonozzák ezt a mozdulatot bárkinek, aki feléjük ezt mutatja. A macskák számára a szemet összehúzó mozdulatok jelentik a valódi mosolygást, még akkor is, ha sok fajtának olyan az arcberendezkedése, mintha állandó vigyor lenne az arcán.

A kutatás során megvizsgálták, hogy a gazdájukra és idegenekre hogyan reagálnak a négylábúak. Az első kísérletben az állattulajdonosok a lassú pislogást próbálgatták kedvencükkel saját otthonukban.

Az eredmények azt mutatják, hogya macskák nagyobb valószínűséggel pislognak vissza gazdáikra, miután az rájuk pislogott. 

A második esetben a kutatást végzők próbálták ki, hogyan reagálnak a macskák, ha lassan pislognak rájuk, illetve ha csak néznek rájuk kifejezéstelen arccal. Az eredmény ugyanaz volt: nagyobb eséllyel „mosolyogtak” a cicák akkor, ha az ember rájuk pislogott, és nagyobb eséllyel mentek közelebb is az illetőhöz, hogy megszagolgassák a kinyújtott kezüket. Fontos különbség azonban, hogy a gazdira akkor is többször mosolyogtak a macskák, ha az kifejezéstelen arccal nézte őket.

Forrás: 24.hu