Madáritató télen? De még mennyire!

0
330 megtekintés
Sárgafejű királyka (Regulus regulus) Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Téli madáritatás? Gyakorlottabb madárkedvelők számára ez nem is kérdés, hisz tudják, pont annyira fontos számukra, mint nyáron.  A természettel kapcsolatos médiatartalmakban sok szó esik a téli hónapokban a madáretetésről, annak mikéntjéről, szabályairól. De kevés helyen ejtenek szót arról, hogy vajon mi a helyzet a hideg időben a madáritatóval – írja Völgyi Sándor a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa. 

Mint írja, a madáritató ugyanolyan madárvédelmi eszköz, mint a mindenki számára ismert madáretető. Legyen az csupán egy nagyobb virágalátét, vagy egy profi módon kialakított sekély medence, a madarak egész évben látogatni fogják. Nem csak száraz nyári napokon, hanem a fagyos téli időben is használják, ha gondoskodunk folyamatosan a víz pótlásáról.

A madáretető közelében létesített itatót a napraforgómagra járó összes madár látogatni fogja, és olyan fajok is feltűnhetnek ilyenkor a víz mellett, melyekkel egyébként ritkábban találkozunk az etetőnél. Ilyen például a

kőrisek termését fogyasztó süvöltő, a fenyvesekben bujkáló apróság, a királyka, vagy a fagyöngy termésén táplálkozó léprigó.

Süvöltő hím (Pyrrhula pyrrhula) – Fotó: Pixabay

Amellett, hogy hasznos tevékenység egy madáritató létesítése, talán nem csak a madárkedvelőknek örömteli látvány a sokszor alig 1-2 °C-os vízben fürdőző madarak látványa.

Aki kedvet kapott hozzá, annak itatásra fel!

DDNP