Két újabb északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre tudósok

0
532 megtekintés
Najin és Fatu - Kép: janegoodall.org
Swing Szerelem Szulák
A tudósok 2019 óta küzdenek azért, hogy megmentsék a kihalástól az északi szélesszájú orrszarvúakat. Most két újabb északi szélesszájú orrszarvúembriót hoztak létre a faj megmentéséért küzdő tudósok nemzetközi összefogással – közölte a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS).

A két embriót hamarosan nőstény déli szélesszájú orrszarvúkba ültetik be, mivel a megmaradt két nőstény északi szélesszájú rinocérosz nem tudja kihordani az utódokat.
A két nőstény egyikétől, Fatutól nyert petesejtek segítségével eddig 14 embriót sikerült létrehozni. Legutóbb 2021 októberében nyertek petesejteket a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumban élő nősténytől.

A két új embriót egy olaszországi laboratóriumban hozták létre: a petesejteket egy északi szélesszájú orrszarvú, Angalifu ivarsejtjeivel termékenyítették meg. Az embriókat folyékony nitrogénben konzerválják, amíg sor nem kerül a beültetésükre.

A 32 éves Najin (balra) és lánya, Fatu, a két utolsó északi szélesszájú orrszarvú a világon – Fotó: Ami Vitale/Ol Pejeta Conservancy – eyewitness news

A KWS közleménye szerint minél több embriót sikerül létrehozni, annál nagyobb az esély egy északi szélesszájú orrszarvúborjú születésére. Mint hozzáfűzték: ennek érdekében a nemzetközi tudóscsoport rendszeresen nyer majd petesejtet Fatutól.

Az északi szélesszájú orrszarvú kipusztulásának elkerüléséért folytatott küzdelem 2019-ben kezdődött. A tudósok célja, hogy a létrehozott embriókból egészséges borjak szülessenek.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

MTI

Korábban a témában:

Nyugdíjazták Najint, a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú egyik utolsó reménységét

Sikerült a kihalás szélén álló orrszarvúalfaj újabb embrióját létrehozni