Nyugdíjazták Najint, a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú egyik utolsó reménységét

0
162 megtekintés
A 32 éves Najin (balra) és lánya, Fatu, a két utolsó északi szélesszájú orrszarvú a világon - Fotó: Ami Vitale/Ol Pejeta Conservancy - eyewitness news
Swing Szerelem Szulák
A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrzéséért dolgozó kutatók bejelentették, hogy kivonják a programból az alfaj két utolsó élő egyedének egyikét, a 32 éves Najint. Most lányára, Fatura hárul a feladat, hogy megmentse faját a kihalástól, sajnos Najin már túl idős ahhoz, hogy újra petesejteket nyerjenek ki a szervezetéből. 

A Biorescue tudóscsoport kockázati és biztonsági tényezőkre hivatkozva döntött úgy, hogy „nyugdíjazza” Najint: nem nyernek tőle több petesejtet ambiciózus programjukhoz.

Ez azt jelenti, hogy a lánya, Fatu az egyedüli északi szélesszájú orrszarvú a Földön, amely donor lehet a kihalás szélén álló alfaj megmentését célzó tudományos erőfeszítésekben.

„A kockázatokat és a lehetőségeket mérlegelve hoztuk meg a döntést, amelynek nincs alternatívája” – írták közleményükben a Biorescue nemzetközi tudományos együttműködésben részt vevő berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet, a kenyai vadvédelmi szolgálat és az Ol Pejeta vadvédelmi terület, valamint az Avantea olasz laboratórium kutatói.

2019 óta a szakemberek az alfaj 12 embrióját hozták létre a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen élő nőstény Fatutól és anyjától, Najintól nyert több tucatnyi petesejtből, amelyeket mostanra már kimúlt hím egyedek spermáival termékenyítettek meg laboratóriumban.

Azt már korábban megállapították, hogy sem Fatu, sem Najin nem képes kihordani borját, ezért az embriókat béranyaként szolgáló déli széles szájú nőstény méhébe ültetnék be.

Életképes embriókat azonban csak a fiatalabb orrszarvú petesejtjeinek mesterséges megtermékenyítésével tudtak létrehozni, és a program annak ellenére is kockázatos, hogy nagy gondossággal járnak el a szakemberek

– mondta Jan Stejskal, a csehországi Dvur Králové-i állatkert nemzetközi programjainak igazgatója. Ebben az intézményben született Najin 1989-ben. Mint hozzátette, az állat a jövőben is hozzájárulhat a fajmegőrző erőfeszítésekhez, például őssejtprogramhoz sejtmintákat nyerhetnek tőle, ami minimális beavatkozással jár.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

MTI

Kapcsolódó:

A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb két embrióját sikerült létrehozni

Nem adják fel a reményt, hogy megmentsék az északi szélesszájú orrszarvút a kihalástól

Lehet, hogy sikerül megmenteni az északi szélesszájú orrszarvút