Két hektár méhlegelőt létesítettek a győri ipartelepen

0
350 megtekintés
Fotó: VGP
Swing Szerelem Szulák
Méhlegelő várja a győri VGP Parkban a környék beporzóit, de hamarosan madáretetőket is telepít a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója a kéthektáros területre. A cégcsoport európai és hazai szinten is elkötelezett a fenntarthatóság és a környezetvédelem mellett, nem csak épületeinek tervezésénél, de a még beépítetlen területek hasznosításánál is.

Tavaly ősszel telepítette a VGP Park Győr Kft. az első magyarországi méhlegelőjét Körtefa utcai területén. Az évelő magkeverékkel bevetett két hektáros ingatlan idén tavasszal és nyáron már teljes kapacitással szolgálta a környék méhcsaládjait.

A cég az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jóváhagyásával a Syngenta Kft.-vel is együttműködött a Beporzó Program keretében.

„Amikor épületeket tervezünk, folyamatosan szem előtt tartjuk az olyan fenntarthatósági szempontokat, mint például a megújuló energiák hasznosítása, az energiatakarékosság. A területgazdálkodás során a biológiai sokféleségre összpontosítunk, nemcsak a beépítetlen, hanem az építés után az épületeinket körülvevő összes területen. Méhészeti szakértőkkel történt egyeztetések után döntöttünk a méhlegelő telepítése mellett, bízva abban, hogy ezzel jótékony hatással leszünk a környék ökoszisztémájára” – mondta el a szolgáltató cég magyarországi igazgatója, Pálovics Károly.

A méhlegelők telepítése azért különösen fontos, mert az elmúlt évtizedekben 20-40 százalékkal csökkent a beporzó rovarok száma, döntően az élőhelyek csökkenése és a táplálkozó területek hiánya miatt.

Fotó: Pixabay

Mivel a beporzók (rovarok, méhek, legyek, lepkék, darazsak, bogarak, madarak és emlősök) táplálékukat a virágokban keresik, közben elvégzik azok megtermékenyítését, lehetővé téve ezzel a növények szaporodását. A beporzók szerepe tehát mind ökológiai, mind gazdasági szempontból felbecsülhetetlen, védelmük, megőrzésük az emberiség elemi érdeke – botanikuskert.hu

„A rovarok mellett a madarak és az emlős vadállatok élettere is bővül a méhlegelők telepítésével, a 3-4 évig fenntartható és folyamatosan virágzó területek a tapasztalatok szerint megtöbbszörözik a vadméhek, a háziméhek számát, és mellettük fácánok, fürjek, nyulak, őzek látogatják rendszeresen a területet” – tette hozzá Benke Szabolcs, a Syngenta Kft. szakértője.

A VGP magyar csoportja a tulajdonában álló győri méhlegelő területén nem tervez építkezést, a kéthektáros legelő így még sok éven át biztosít élőhelyet a beporzó rovaroknak.

Forrás: VGP sajtóközlemény

(ViaZs)