8 tipp: mivel kössük le kedvencünket, míg távol vagyunk

0
312 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Ahogy egyre több időt töltünk otthonunktól és – ezzel együtt – szeretett kis kedvencünktől távol, szőrös kis barátaink új rutint kezdenek kialakítani maguknak. Az utolsó dolog, ami miatt aggódni akarunk munka közben, hogy kedvencünk unatkozik otthon, ezért sürgősen ki kell találnunk valami tevékenységet, hogy lefoglalja magát az egész napos szabadságban.

Bizonyára már ismered az alapszabályokat, ha a kedvencedet otthon hagyod: készíts ki neki elegendő ételt és folyadékot, sétáltasd meg, mielőtt elindulsz és rakj el minden olyan tárgyat, ami veszélyes lehet számára.

Íme pár elfoglaltság tipp és játék kutyád vagy macskád szórakoztatására. De ha rajtuk akarod tartani a szemed napközben is, helyezz el és telepíts egy kamerát a lakóhelyed egy kiválasztott pontjára és figyeld a távolból – bárhonnan, bármikor – hogy mivel foglalja el magát kedvenced.

  1. Teremts biztonságos környezetet számára!

Fontos, hogy kisállatod biztonságban és kényelemben érezze magát távollétedben is, ezért zárd el előle azt a részt, ahol esetleg könnyen elcsábulna valami komisz dologra. Kutyus esetén jó ötlet elkeríteni egy helyiséget, például a nappalit, ahol minden kedvenc játéka és a pihenőkuckója található. Cicánál megfelelő lehet egy hely az ablakpárkányon vagy egy meleg ágy, ahova bebújhat.

  1. Tölts meg egy játékot finomsággal és fagyaszd le!

A feltölthető játékok igazi jolly jokerek a kisállatok lefoglalásában. Ha kutyád van, tölts meg egy üreges gumijátékot mogyoróvajjal vagy bármilyen más, kedvenc ízű töltelékkel és éjjel fagyaszd le, ez órákig tartó mókás elfoglaltságot ad kedvencednek. Cica gazdik számára is hasonlót ajánlunk, érdemes olyan játékot választani, amiből nem egyszerre fogy el a finomság, hanem folyamatosan adagolja azt a cicus számára.

  1. Szórakoztasd kedvencedet!

Akár hiszed, akár nem, vannak TV és YouTube csatornák, rádióállomások, amelyeket kifejezetten a kutyák és macskák lekötésére és megnyugtatására terveztek. Kutyusod számára bekapcsolhatod a DOGTV-t (https://www.youtube.com/watch?v=jmaRiXL6aCI), mielőtt elindulsz. Ezeket a csatornákat a stressz és a távollét alatti frusztráció csökkentésére fejlesztettek ki. Ha cicád van, temérdek vicces YouTube csatorna közül választhatsz neki megfelelőt (https://www.youtube.com/watch?v=hr3NAx2AnFw), például repülő madarakról, mozgó jelenetekről ezek cicák számára remekül bevált szórakoztató programok.

Fotó: Pixabay
  1. Csalogasd a szórakozást az ablakodhoz!

Szolgáltass élő műsort a cicád számára azzal, hogy egy ablakhoz közeli helyre helyezed a kiskertben a madáretetőt. Amíg a madarak odagyűlnek az etetőhöz a kihelyezett táplálékra, a cicád egész biztosan rátapad majd az ablaküvegre a kinti performanszot látva. Ez egy olcsó és órákra is könnyen fenntartható módja cicád szórakozásának.

  1. Váltogasd a különböző agyat is megmozgató játékokat!

Vannak olyan játékok, amelyek teljesítéséért jutalom jár a cicádnak vagy kutyádnak. Ezek mentálisan is stimulálják kis kedvencedet, mert hatékonyan felveszik a harcot az unalommal (főleg, ha a kisállat hosszabb idő után rombolóvá válna) és hatással van a természetes ösztönökre, a vadászatra és a gyűjtögetésre. Kutya gazdiknak az interaktív kirakót, a macskatulajdonosoknak a finomságot rejtő labirintust vagy játékdobozt ajánljuk.

  1. Helyezz el egy szimatszőnyeget vagy kaparófa ágyat a szobában!

A szimatszőnyegek túl cukik ahhoz, hogy elhiggyük, tényleg működnek és biztosan az lenne az a pillanat, amit te is végignéznél a kamerán keresztül, amikor a kutyád megkaparintja. Ezek a vicces szőnyegek különböző mintákban elérhetők (pl. napraforgó) és orr játékkal kötik le a kutyákat. Szórj szét finom kis jutalomfalatokat a szőnyeg minden résébe és engedd, hogy a kutyád levadássza őket az utolsó falatig. Cicáknak a kaparófa ágy lehet hasznos, ami távol tartja a karmokat a bútorodtól és szuper szunyókáló sarokként működik. Általában macskamentával töltik fel, mert a macskák imádják az illatát.

Fotó: Pixabay
  1. Légy macskamenta tündér!

Mielőtt elindulsz, locsolj egy kis macskamentát a cica ágyára, különböző résekbe vagy a kedvenced bármely játékára. Ez egész nap folyamán fenntartja érdeklődését és távollétedben felfedezheti az ezzel bekent játékokat, nyalogathatja vagy görgetheti őket maga előtt. De az is ötletes, ha valamilyen macskamentával átitatott csábító játékot zárt ajtók mögött tartasz és csak közvetlenül azelőtt veszed elő, mikor épp indulnál.

  1. Éld át az üldözés izgalmát!

Ha a kutyád vagy macskád szeret kergetni bármit vagy pont hogy mindent, próbálj ki egy olyan játékot, ami automatikusan ugrál, tekereg vagy gurul. Keress egyet a cicádnak, ami véletlenszerű időközönként kapcsol be és ki – ez vadászni vagy üldözni valót ad neki, amikor nem vagy otthon. Ha kutyád van, próbálj ki egy okostelefon applikációval összeköthető játékot, ezzel még te is jól érezheted magad, hisz a távolból irányíthatod kedvenced mozgását, és a kamerán akár élőben nyomon követheted a bizonyára szórakoztató eseményeket.

The Dodo

(ViaZs)