Sokkal több állatfajt fenyeget a kihalás veszélye, mint gondoltuk volna

0
145 megtekintés
Kaméleon Fotó: pixabay
Swing Szerelem Szulák
Kétszer akkora a kihalási kockázat azoknál az állatoknál, amelyekről nem áll rendelkezésünkre elegendő adat, mint a veszélyeztetett fajoknál – állítja egy új kutatás.

Rengeteg bolygónkon élő állatfajról még mindig kevés az információnk, ezek a Vörös Lista (a kihalással fenyegetett fajok vörös listája) úgynevezett adathiányos (Data Deficient) kategóriájába esnek. A kihalás veszélyével fenyegetett állatokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a Vörös Listára teszi, amelyeket a tudósok folyamatosan megfigyelnek. Az új kutatás szerint – amelyet a The Guardian szemlézett – viszont a teljes eltűnésre ítélt fajokhoz képest kétszer akkorára emelkedett a kihalási kockázat azoknál a növényeknél és állatoknál, amelyekről nem áll rendelkezésre elegendő adat a megfelelő értékeléshez.

A kutatók megvizsgálták a Vörös Listán szereplő fajok kihalási kockázatát, és megállapították, hogy 28 százalékuk veszélyeztetett, míg az adathiányos kategóriába tartozó fajok 56 százaléka teljesen kihalhat. Ez azt jelenti, hogy valójában sokkal több kihalásra ítélt állatfaj van a Földön, mint azt korábban gondoltuk volna.

A Természetvédelmi Világszövetség több mint 140 ezer fajt értékelt olyan kritériumok alapján, mint a populáció mérete, a fejlődési tendenciák és a fenyegetettség. A Vörös Listán 20 ezer adathiányos faj szerepel. A politikai döntéshozók gyakran hagyják figyelmen kívül őket, annak ellenére, hogy a tanulmány szerint e fajok jóval nagyobb hányada veszélyeztetett.

A kutatók kimutatták, hogy az adathiányos kétéltűek 85 százaléka, az emlősök, hüllők és rovarok több mint fele veszélyeztetett.

Mashpi üvegbéka (Hyalinobatrachium mashpi)
Fotó: Jalme Culebras

A világ szinte valamennyi szárazföldi és tengerparti területén az átlagos kihalási kockázat magasabb lenne, ha figyelembe vennénk az adathiányos fajokat. Amennyiben így járnánk el, akkor a Vörös Listán szereplő fajok 33 százaléka lenne veszélyeztetett, szemben az algoritmus által megbecsült 28 százalékkal”– nyilatkozta a kutatás vezetője, Jan Borgelt, aki szerint a megvizsgált minta még mindig csak az összes faj parányi töredéke.

Közép-Afrika, Dél-Ázsia és Madagaszkár azok a régiók, ahol a legnagyobb számban fordulnak elő ilyen figyelmen kívül hagyott, veszélyeztetett fajok. Például a Zöld-foki szigeteknél élő álcserepesteknős, egy mexikói hal, az ezüstkárász, valamint a tüskésujjú béka, amelyet 95 százalékos eséllyel fenyeget kihalás.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

(ViaZs)