Hosszú karantén után, visszatérhetnek helyükre a Fővárosi Álllatkertben a pelikánok

0
62 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Fővárosi Állat és Növénykertnek december közepén karanténba kellett helyeznie a pelikánokat és néhány más madarat is, hogy védekezzenek a madárinfluenza ellen. A karantén el is érte célját, és néhány hét múlva az állatok újra visszakerülhetnek eredeti helyükre.

Bizonyára sokan hallottak arról, hogy decemberben elpusztult két pelikán az állatkertben. A tetemek vizsgálatából megállapították, hogy a magas patogenitású madárinfluenzáért felelős, H5N1 altípusba tartozó vírus megtalálható volt a szervezetükben. A vírust, amelyet elsősorban a vadon élő, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint az állatkerti Nagy-tóra látogató vadmadarak hozhatták be az Állatkertbe (ahogyan ez az elmúlt időszakban világszerte több más állatkertben is előfordult).

Az állatkert az illetékes hatóságokkal együttműködve az összes pelikánt, vagyis 57 állatot, valamint 46 további, más fajhoz tartozó madarat karanténba helyezett. Ők később egyenként meg lettek vizsgálva, de végül minden minta tesztje negatív lett, így a gyors intézkedéssel sikerült a vírus belső terjedését megállítani. Az állatok azonban ezt követően még nem lettek visszahelyezve a helyükre mert közben lépéseket lettek téve a megelőző vakcinázás érdekében.  Az első oltást már meg is kapták az állatok, a második után pedig, immár a madárinfluenza elleni védettséggel, visszatérhetnek helyükre.

Így a pelikánokat és a többi értintett madarat most még nem, de néhány héten belül újra láthatja a nagyközönség.

Forrás: zoobudapest

Kiemelt kép: Fővárosi Állat és Növénykert/facebook