Eddig ismeretlen esernyőmoszatot fedeztek fel

0
198 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Indiai kutatók bukkantak rá az eddig ismeretlen fajra az Andamán- és Nikobár-szigeteken.

A valódi zöldmoszatok közé tartozó, vízben élő esernyőmoszat az alakjáról kapta a nevét, kicsiny, zöld esernyő alakú teleptesteket növeszt, ám a legkülönösebb benne nem is az alakja, hanem az, hogy egysejtű élőlényről beszélünk.

Az esernyőmoszatok egyetlen sejtmaggal rendelkeznek, ezt a gyökérszerűen kinyúló, a felülethez tapadó alsó végük tartalmazza, ebből nő ki a „szár”, amelynek végén fejlődik ki az esernyő alakú, kerek „fej”, itt alakulnak ki a moszat ivarsejtjei, amelyek csak a kiszabadulásukat követően egyesülnek zigótává. Ha lenyisszantják a fejét, az esernyőmoszat újat növeszt helyette.

Az Indian Journal of Geo Marine Sciences szakfolyóiratban bemutatott új faj az Indiához tartozó Andamán- és Nikobár-szigetek fővárosa, Port Blair közelében került elő egy tengeröbölben, az árapályövezetből.

A mintapéldányt a Pandzsábi Központi Egyetem laboratóriumába szállították, ahol mikroszkópos, elektronmikroszkópos és genetikai vizsgálatoknak is alávetették. Ezek segítségével sikerült megállapítani, hogy valóban még nem ismert fajról van szó, ezért nevet is adtak neki: Acetabularia jalakanyakae lett. A név a hableány szónak megfelelő szanszkrit névből ered, eredetileg egy tengeristennő neve volt Jalakanyaka.

A moszat „szára” 2-4 cm hosszúság közt változott, a „fej” ernyőcskéjének átmérője pedig 0,5-1,3 cm között volt. A fej 40-60, virágsziromszerűen elrendezett, egybenőtt cikkelyből állt. Az elektronmikroszkópos felvételek még egy ilyen egysejtű lény esetén is sok további részletet tárnak fel, így például a fejecskék alsó oldalának szalagszerű redőit.

Az egyelőre nem ismert, hogy mennyire nagy területen elterjedt a moszat, mivel csak egy helyszínen volt lehetőségük a kutatóknak gyűjteni, azonban a legtöbb esetben egy-egy új faj felfedezésekor valószínűsíthető, hogy csak kis helyen él, különben már rég rábukkantak volna.

NG24.hu

Kiemelt kép: Inaturalist