A hangyák sokkal hatékonyabban képesek felismerni a rákos sejteket mint a kutyák

0
417 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egy új kutatás szerint a hangyák sokkal hatékonyabban képesek felismerni a rákos sejteket, mint négylábú riválisaik. Az iScience folyóiratban megjelent új tanulmányból kiderül, hogy az apró rovarok már 30 perces „tréning” után különbséget tudnak tenni a rákos és az egészséges sejtek, valamint a különböző típusú rákfajták között.

A rák kimutatására szolgáló non-invazív és költséghatékony technikák kifejlesztése komoly közegészségügyi kihívást jelent, ezért a tudósok elkezdték érzékeny orrú állatokat bevonni a kísérletekbe. Ennek oka, hogy a rákos sejtek megváltozott anyagcserével rendelkeznek, ami bizonyos illékony szerves vegyületek termelődését eredményezi, ezeket a kellően kifinomult szaglószervvel rendelkező fajok kiszagolhatják.

A kutyákról köztudott, hogy kiválóan használhatóak a daganatos betegségek felismerésénél, vagy akár a kábítószerek azonosításánál. A tanulmány szerzői azonban kifejtik, hogy „annak ellenére, hogy hatékonyak, [a kutyák] lassan tanulnak… és intenzív tanulási protokollt igényelnek, mielőtt készen állnak arra, hogy a rákos mintákat megkülönböztessék az egészségesektől.”

Ugyanakkor azt állítják, hogy a hangyák „felismerési képességeik tekintetében egyenértékűek a kutyákkal”, és a rovarok percek alatt kiképezhetők olyan feladatok elvégzésére, amelyek elsajátításához a kutyáknak egy egész évre van szükségük.

A kutatók a rabszolgahangya (Formica Fusca) nevű hangyafajt igyekeztek betanítani a rákos sejtek kimutatására. Ennek érdekében mellráksejteket helyeztek egy Petri-csészébe az egészséges sejtekkel együtt, de a rákos sejtek mellé cukros csemegét is tettek.

Az egymást követő kísérletek során a hangyák egyre gyorsabban találták meg a csemegét, ami azt jelzi, hogy megtanulták felismerni a rákos sejtek által termelt illékony szerves vegyületeket, és ezeket jelzőfényként használták, hogy eligazodjanak a cukros élvezet felé. Ezután a kutatók úgy döntöttek, hogy megismétlik a kísérletet a csemege hozzáadása nélkül, és azt tapasztalták, hogy a rovarok továbbra is felfedezték a rákos sejteket, ami arra utal, hogy emlékeztek ezeknek a sejteknek a szagára és a cukros jutalomra.

Eredményeiket összegezve a szerzők kijelentik, hogy „a hangyák képesek voltak érzékelni a rákos sejtek jelenlétét, megkülönböztetni a rákos sejteket a nem rákos eredetűektől, és különbséget tenni két rákos minta között.

Azt, hogy a hangyák megbízhatóan diagnosztizálják-e a rákot a betegeknél, még bizonyára rengeteg klinikai vizsgálat előzi meg, de a megfigyeléseik alapján a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy „a hangyák élő eszközként való bevetése az emberi rák biomarkereinek kimutatására megvalósítható, gyors és kevésbé munkaigényes, mint más állatok használata.”

Blikk

KIemelt kép: pixabay