Hónapokra lecsuktak egy galambot Indiában, mert kínai kémnek hitték

0
67 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Az ember azt gondolná, hogy ilyen nincs, majd ráeszmél, hogy de mégis. Ez a teljesen abszurdnak tűnő eset tényleg megtörtént, a galamb komoly vizsgálatok után, nem rég szabadult.

Indiában nyolc hónapig tartó rendőrségi fogva tartás után tisztázták és szabadon engedték azt a versenygalambot, amelyről kezdetben azt feltételezték, hogy a kínai hírszerzés kémgalambja – közölte a Press Trust of India hírügynökség.

Mint az MTI írja, a Tajvan szigetéről elkóborolt versenygalambot májusban fogták be az indiai hatóságok Mumbai kikötőjében. Kezdetben a madár lábaira rögzített gyűrűk, és a bennük elrejtett, kínai írásjelekkel írt szöveg miatt azt feltételezték, hogy a galamb a kínai hírszerzésnek “dolgozik”, vagyis kémek közötti üzeneteket szállít.

Végül nyolc hónap után ejtette a vádat a rendőrség, miután kiderült, hogy a galamb korábban tajvani versenyeken vett részt, és valószínűleg véletlenül repült Indiába.

Miután a hatóságok meggyőződtek arról, hogy átlagos és ártatlan madárral, egy tajvani versenygalambbal állnak szemben, a rendőrség engedélyével a madarat először egy mumbai állatklinikára, majd menhelyre szállították át, ahol végül szabadon engedték.

Nem ez az első eset, hogy az indiai fegyveres erők kémgalambnak hittek egy versenygalambot. Legutóbb 2020-ban egy Pakisztánból átrepült rózsaszín “kémgalamb” okozott konfliktust Indiával, amelyről szintén kiderült, hogy versenyre készülés közben véletlenül lépte át a két ország határát.

MTI, timesofindia.indiatimes.com