Ne légy dühös, ha lehárpiáznak

0
10 817 megtekintés
Hárpia (Harpia harpyja) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Manapság, ha ezt a szót halljuk, akkor általában valamelyik rémes természetű ismerősünk arca kezd lebegni a szemünk előtt, aktív hidegrázás közepette. De ki is valójában a hárpia?

A.) A szörnyű anyósod?
B.) A zsémbes szomszédod?
C.) Egy Dél-Amerika-i madár?

A helyes válasz természetesen az utolsó. A hárpia (Harpia harpyja) a legnagyobb sasféle, Közép- és Dél-Amerika esőerdeinek lakója. Nevét az emberarcú és madártestű görög mitológiai lényekről kapta, melyek emberi testeket tudtak elragadni.  A név annyiban találó, hogy

e hatalmas testű ragadozó valóban képes akár kutya nagyságú zsákmányt is a levegőbe emelni.

Hárpia (Harpia harpyja) – Fotó: Flickr

A hárpia az esőerdők magas fáin fészkel, hatalmas termete (100-110 cm, súlya: 5-9 kg) és szárnyfesztávolsága (180-210 cm) ellenére ügyesen manőverezik a fák között, zsákmányára váratlanul csap le, prédáját hatalmas és rendkívül erőteljes lábával kapja el.

Hárpia (Harpia harpyja) – Fotó: Flickr

Saját testsúlyának akár háromnegyedét is fel tudja emelni. Étlapján közepes méretű emlősök, úgymint majmok, lajhárok és nagyobb madarak szerepelnek.

Hárpia (Harpia harpyja) – Fotó: Flickr

Az őslakosok gyakran puskavégre kerítik a kisebb háziállatokban okozott károk miatt. Egyébként védett állat, állományait főként az esőerdők írtása veszélyezteti.

The Harpy Eagle

Watch: A sloth moves at one tenth of a mile per hour—making it the perfect prey for a harpy eagle.

Közzétette: National Geographic – 2018. január 6.

Innentől kezdve, ha lehárpiáznak, csak mosolyogj és gondolj arra, te vagy az egyik legnagyobb ragadozó a Földön. Ez tulajdonképpen dicséret, nem?!