Végül több mint negyven ürgét telepítettek át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

0
55 megtekintés
Ürge (Spermophilus citellus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Több mint negyven ürgét fogtak be és telepítettek át a szakemberek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren folyó felújítási munkálatok által érinett területekről. Mint mi is megírtuk, még áprilisban folyt egy nagy ürgefelmérés a Reptér területén, hogy a szakemberek pontosabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról, a felmérésre azért is volt szükség, mert a repülőtér egyes gurulóit ki kell szélesíteni. 

A felmérés eredményeként megállapították, hogy a budapesti repülőtér területén jelentős ürgeállomány él, egyedszámuk több ezerre tehető. A felmérés rávilágított arra is, hogy a gurulóutak és előterek felújításával érintett területeken ürgék élnek, amelyeket biztonságuk érdekében a munkálatok megkezdése előtt át kellett költöztetni a repülőtér egy távolabbi biztonságos területére.

Az érintett területről összesen 42 ürgét fogtak be és telepítettek át a szakemberek. Az állatokat a befogás napját követő reggelen engedték ki az előkészített területre, majd tíz nap megfigyelés és őrzés következett

– írták.

Ürge (Spermophilus citellus) – Fotó: Flickr

A természetvédelmi beavatkozásban részt vettek a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. természetvédelmi szakemberei is, akik az Agrárminisztériummal közösen működtetett Vadonleső Programban – 17 másik védett állat- és növényfajjal együtt – az országos ürgeelterjedést és bizonyos veszélyeztető tényezőinek adatait gyűjtik önkéntesek aktív közreműködésével. Az adatgyűjtés közel másfél évtizede tart. A mostani felméréssel pótolták a helyszínnel kapcsolatos, eddig hiányzó információkat.

„Az ürgék számára az egyik legideálisabb közeg a repülőtér területe, mert a folyamatos kaszálásnak köszönhetően a budapesti légikikötő nagyon hasonlít az ősi füves gyepekhez. Az ürgék a rövidfüvű legelők visszaszorulásával az ország több pontján is a repülőtereken találnak menedéket. Tőlünk nyugatra és északra már csak töredék állományokban, valamint mesterségesen visszatelepített kolóniákban élnek, a hazai ürgepopuláció védelme ezért nemzetközileg is fontos természetvédelmi feladat”

– ismertette a közleményben Bögre Krisztián, a Budapest Airport Zrt. senior környezetvédelmi specialistája.

Ürge (Spermophilus citellus) – Fotó: Flickr

Mint a közleményben írták, a Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme. A biodiverzitás megóvása a repülőtéren a vadon élő állatokkal való ütközések megelőzésére és mérséklésére összpontosít. A budapesti repülőtér üzemeltetője a madarak és a vadon élő állatok védelmét a Madár- és Vadvédekezési Kézikönyvvel összhangban szabályozza, amelyet évente felülvizsgál és frissít.

MTI