Fél év alatt 60 kilogrammosra nőtt Gerzson, a csöpp vízilóbaba – videó

0
617 megtekintés
Gerzson, a törpevíziló baba - Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook
Swing Szerelem Szulák
Fél éve, mindössze 8 kilogrammot nyomott Nyíregyháza törpevízilóbabája, most viszont már 60 kilogrammos súllyal büszkélkedhet és még így sem tűnik tekintélyes méretűnek, ám annál édesebb. Nem meglepő módon, születése óta közönségkedvenc, így az Állatpark most friss videóval kedveskedett a Gerzson rajongóknak. 

Hogy Gerzson milyen apró még minidg, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy felnőtt korára 250-300 kilogrammot fog nyomni, ami már nem kis versenysúly.

A törpevíziló egyébként a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű, az ötször nagyobb 1.5 tonnás nílusi rokonával ellentétben, már csak nagyon kis területen őshonos.

Mindösszesen kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben.

Állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti, ezért nagyon fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak.

Gerzson, azért is különleges, mert az elmúlt 12 hónapban csupán 14 egyed jött világra a világ állatkertjeiben, ráadásul hím ivarú utód sokkal ritkábban születik, mint nőstény.

A Nyíreygházi Állatpark tenyészpárja 2009 óta él együtt, Broutille, a nőstény Franciaországból, míg párja, Hamlet Dániából került a parkba. A pár igen sikeres, hiszen már negyedik alkalommal született utódjuk, a borjaik egy másik állatkertben élnek.

Korábban a témában:

Törpevíziló született a Nyíregyházi Állatparkban – videó