Leoprádnászra készül a Debreceni Állatkert – Megérkezett Jilin!

0
88 megtekintés
Jilin, a szépséges észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) nőstény - Fotó: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Régóta várt és jelentős hírrel készült a kínai őszközépünnephez kapcsolódóan a Debereceni Állatkert. Az észak-kínai leopárdok Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramjának (EAZA EEP) következő lépcsőjeként augusztus 31-én egy szépséges fiatal nőstényt fogadtak a franciaországi Thoiry állatkertjéből – olvasható az Állatpark honlapján

A Jilin (ejtsd: Dzsilin) névre hallgató, két és féléves jövevény érkezése után alig néhány órával már új kifutójával ismerkedett, és a holdünnep napjától, most szombattól már meg is csodálható. Az Állatpark reményei szerint ő és a 2020 júliusa óta itt élő hím, Coolio elfogadja egymást párjának, és fokozatos összeszoktatásukat követően ők is sikeres szaporulattal segítik majd e ritka és fenyegetett leopárdalfaj fennmaradását.

Debrecen 2004 óta szolgál az észak-kínai leopárdok egyik mentsváraként, a néhai tenyészpár, Szépfiú és Tschunja – akik hazánkban máig egyedüliként szaporodtak sikeresen – pedig összesen négy ízben járult hozzá az európai állatkerti állomány gyarapodásához. Érdekesség, hogy Coolio apja nem más, mint az első debreceni születésű észak-kínai leopárd, aki a dániai Ree Park Safariban alapított családot.

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) – Fotó: Flickr

Az észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) az egyik legészakibb elterjedésű leopárd-alfaj, így trópusi rokonaitól jól megkülönbözteti nagyobb termete és dúsabb szőrzete. Jellemzően nagyobb vadakkal, főként vaddisznóval és szarvassal táplálkozik, de a madarakat és rágcsálókat sem veti meg. A téli párzási időszakot és az anyai utódgondozást leszámítva magányosan él és erősen territoriális.

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) – Fotó: Flickr

Bár a Dél- és Kelet-Ázsiában és Afrika nagy részén egyaránt őshonos leopárd vagy párduc a legnagyobb elterjedésű nagymacskafaj, élőhelyének szűkülése és aprózódása, valamint az orvvadászat a kihalás szélére sodorta, így sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) – Fotó: Flickr

Bizonyos alfajai fokozottan fenyegetettek:

észak-kínai leopárdból a becslések szerint kevesebb mint 500 egyed él a természetben,

a világ állatkertjei – nagyrészt az európai intézmények – pedig egy jelenleg 51 egyedet számláló állomány gondozásával és gyarapításával veszik ki a részüket a megmentéséből.