Először láttak hóbaglyot Spanyolországban, mindjárt hármat is

0
356 megtekintés
Hóbagoly (Bubo scandiacus) - Kép: Unsplash
Swing Szerelem Szulák
Először láttak hóbaglyot Spanyolországban, egyszerre mindjárt hármat. Az Északi-sarkkör mentén honos ragadozómadár észlelésének hírére madármegfigyelők sokasága lepte el az ibériai ország északi, atlanti-óceáni partvidékét.

Elsőként két hete Kantábria tartományban találtak egy legyengült hóbaglyot. A baglyot madárkórházba vitték, de a súlyosan dehidratálódott állat néhány órán belül elpusztult. A múlt héten a szomszédos tartomány, Asztúria két vidékén láttak egy-egy hóbaglyot, egyet a tartomány középső részén a tengerparton, egyet pedig Asztúria legészakibb pontján, a Penas-fokon, ez utóbbit több alkalommal is. A madarakról készült fényképek és videók alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy két külön egyedről van szó. A Penas-foki példányról még azt is kiderítették, hogy hím.

Hóbagoly (Bubo scandiacus) – Kép: Pixabay

Spanyol ornitológusok azt feltételezik, hogy a sarkvidéki madarak hajó fedélzetén érkeztek az atlanti-óceán északi részéről, Kanada sarkkörhöz közeli vidékeiről, és Spanyolország északi tengerpartján a sziklákon telepedhettek le, ahol bőségesen találnak élelmet rágcsálók és kisebb madarak formájában.

Eredetüket az elpusztult madár tollainak izotópos vizsgálata tisztázhatja.

Nem ez az első eset, hogy természetes élőhelyüktől, a sarkvidéki tundrától távol találnak hóbaglyot,

2014-ben például Dél-Franciaországban észleltek több példányt is, de ez ritkán fordul elő, Spanyolországban pedig még sosem láttak vadon élő hóbaglyot.

Hóbagoly (Bubo scandiacus) – Kép: Unsplash

A hóbagoly a legészakabbra élő és az egyik legnagyobb bagolyfaj, az egyetlen, amelynek tollazata többségében fehér.

MTI