Jóval több afrikai erdei elefánt él a Kongó-medencében mint korábban feltételezték

0
316 megtekintés
Afrikai erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) - Kép: wikipedia.org
Swing Szerelem Szulák
Az afrikai erdei elefánt az orvvadászat és élőhelyeinek elvesztése miatt veszélyeztetett faj, ám egy új kutatás szerint a Kongó-medence erdőségeiben a korábbi becsléseknél jóval több példány él belőlük.

A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (Vadvédelmi Társaság) és a Gaboni Nemzeti Parkok csütörtökön közzétett felmérése szerint

a 2,3 millió lakosú közép-afrikai országban mintegy 95 ezer erdei elefánt él. Korábban 50-60 ezer egyedre becsülték a populációt, ami a világon megmaradt afrikai erdei elefántok mintegy 60 százalékát jelentette.

Közép-Afrikában él a legtöbb erdei elefánt a világon, bár a számuk 31 év alatt az orvvadászat és élőhelyeik veszélybe kerülése miatt több mint 86 százalékkal csökkent a Természetvédelmi Világszövetség szerint.

A Gabonban készült felmérés az „első országos DNS-alapú felmérés egy szabadon élő nagy emlősről Afrikában” – közölték a kutatók. A technológiát Indiában elefántok és tigrisek megszámlálására is használják.

A kutatók szerint a 88 százalékban erdő borította Gabon szinte egész területén – az ország mintegy 90 százalékán – fellelhetők az elefántok potenciális élőhelyei.

Lee White, Gabon vízügyi és erdészeti minisztere szerint az afrikai erdei elefántok 65-70 százaléka él ma Gabon területén.

MTI