Duplájára nőtt a súlyosan veszélyeztetett szajgák populációja

0
31 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Több mint kétszeresére duzzadt a súlyosan veszélyeztetett tatárantilopok, más néven szajgák populációja 2019 óta Kazahsztánban.

A KÖZÉP-ÁZSIAI ORSZÁGBAN ÉLŐ TATÁRANTILOPOK SZÁMA 334 EZERRŐL 842 EZERRE EMELKEDETT AZ ELMÚLT KÉT ÉVBEN.

A kazah ökológiai minisztérium pénteki közleménye szerint a látványos növekedés “a szajgapopuláció megóvását és az orvvadászat felszámolását célzó intézkedések hatékonyságát jelzi”.

Kazahsztán hatalmas füves pusztaságain él a világ szajgapopulációjának zöme, míg az oroszországi Kalmükföld és Mongólia kisebb populációknak ad otthont. A közepes termetű patások jellegzetessége, hogy nagy méretű fejükön hatalmas, duzzadt orrüreg van, amelynek nyílásai lefelé néznek.

Hat évvel ezelőtt csaknem 200 ezer szajga – az akkori globális populáció több mint fele – elpusztult egy orrbaktérium miatt, amely a szokatlanul meleg és párás környezetben terjed.

A levegőből végzett 2019-es számlálás megerősítette, hogy a Kazahsztánban élő szajgák száma fokozatosan emelkedik, ám a tavalyi számlálás elmaradt a koronavírus-járvány miatt. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat felvonultató vöröslistáján a szajga egyike a világ öt súlyosan veszélyeztetett antilopfajának.