Először találkozhatott a nagyközönség a világ egyetlen, fogságban élő barna óriáspandájával

0
562 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A nagy találkozás egy új tudományos park próbaüzeme alatt jöhetett létre a kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban, Csoucsi megyében. A látogatók Csi Cejjel, a csinlingi pandakutató központban élő 12 éves barna-fehér hím óriáspandával ismerkedhettek meg közelebbről. 

A barna vagy csinlingi óriáspandák, amelyek genetikai mutáció vagy atavizmus eredményei lehetnek, nagyon ritkák, csak a Csinling-hegységben fordulnak elő.

A világ első barna óriáspandáját 1985-ben látták a Csinling-hegységben, és eddig mindössze a 10. észlelésnél tartanak. Április közepén és végén 2000 méteres magasságban, Csoucsi megyében, a Taer folyó torkolatánál rögzített egy példányt egy infravörös kamera.

A barna óriáspandát 2005-ben ismerték el az óriáspanda alfajaként Ailuropoda melanoleuca qinlingensis néven.

A csinlingi panda koponyája kisebb és kerekebb, orra rövidebb és kevesebb a szőre, mint a sokkal ismertebb szecsuani alfajoknak. Színe inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér.

A Csinling-hegység lábánál létesített tudományos park célja megvédeni és népszerűsíteni négy, a hegységben élő ritka állatfajt, így a barna óriáspandát, a nipponíbiszt, az aranycerkófot és a takint (egy kecskeformájú tülkösszarvú emlőst).

MTI