Állati interjú: Szikaszarvas, a csodás patás

0
272 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Májusban ismét a Facebook-követők segítettek a Budakeszi Vadasparknak kiválasztani a Hónap Állatát. A versenyben ezúttal két, egymástól nagyon különböző emlős, a szikaszarvas és a vadászgörény szerepeltek. A győztes végül a szépséges négylábú patás, a szikaszarvas lett, akiről az alábbi képzelt interjúban rengeteg érdekességet lehet megtudni.

Mivel a Budakeszi Vadaspark újra nyitva van a látogatók előtt, a Hónap Állatával élőben is lehet találkozni.

Szia Szika! Mesélnél kicsit a fajtádról? Ha jól tudjuk, igazi ritkaságnak számítotok itt Magyarországon.

Bizony ez így igaz. A mi eredeti élőhelyünk nem Európa, hanem Ázsia, azon belül is főleg Japánban, Koreában, Vietnámban és Tajvanon élnek nagyobb populációk. Japánban szent állatként is tisztelnek minket, több templomkertben is szabadon mászkálhatunk.

Magyarországra a 20. század elején, betelepítéssel kerültünk. Ezt egészen pontosan a Károlyi grófoknak köszönhetjük, akik a Fehérvárcsurgói Vadaskert állományát igyekeztek színesíteni. A honosítás jól sikerült, hiszen mi nagyon könnyen alkalmazkodunk az itteni hideg időjáráshoz is, vastag bundát növesztünk és az élelem is megfelelő számunkra.

Ti is a japán szikaszarvas-fajhoz tartoztok?

Igen-igen. A szikaszarvasnak több alfaja is van, de mi a japán szikák közé soroljuk magunkat.

Itt, a Vadasparkban egyébként hárman élünk. Gyakran összekevernek minket a gím- vagy a dámszarvasokkal, pedig egészen különbözőek vagyunk. A bundánk színe nagyon árulkodó. Nyáron világosbarna, fehéren pöttyözött gúnyában járunk, télen pedig teljesen sötétbarnára, szürkére váltunk. Annyira, hogy még a foltjaink is eltűnnek a vastag bunda alatt.

Ez nagyon praktikus viselet, remekül elrejt minket a nyári vagy a téli erdőben. Testalkatra kicsit zömökebbek vagyunk, mint a gímek vagy a dámok.

Akartok hallani valami érdekességet?

Naná! Mindenre kíváncsiak vagyunk!

Okés, szóval a hím egyedek téli bundája nagyon jellegzetes. Hosszú szőrt, szinte már sörényt növesztenek, aminek elsősorban persze a melegítés miatt. Ám azt is mutatja, hogy mennyire érett, fejlett, tapasztalt és milyen idős az állat. Az idő minket csak széppé tesz.

Egyébként a másik megkülönböztető jegy az agancsunk. Mi jóval egyszerűbb fejdíszt viselünk – minek a csicsa, szoktam is mondani –, mint a gímek vagy a dámok. Az agancsunk szárból és ágakból, valamint villákból áll, a korona nálunk nem jellemző. Keleten a barkás agancsunknak nagy szerepe van a hagyományos orvoslásban. Gyógyszereket készítenek belőle.

Azt hallottuk, hogy a hangotok is rendkívül jellegzetes. Igaz ez?

Jellegzetes, furcsa és sajátos. Amolyan sípolós, sikítós féle. Az emberek azt mondják, hogy túlvilági, és tutira hidegrázást kapnak, ha meghallják az erdőben. Viszont ez a bőgés nagyon tetszik a teheneknek. Az őszi párzási időszak idején a hímek rendszeresen elkápráztatják vele a kiszemelteket. A bőgés mellett pedig természetesen megy a mutogatás is, hiszen azé lesz a hárem, akinek a legnagyobb az agancsa, és aki a legjobb formáját tudja mutatni októberben. A tehenek tetszését mindig kihívás elnyerni, nagyon válogatósak tudnak ám lenni. Viszont a szikaszerelemből nagyon aranyos borjak születnek.

Említetted, hogy hárman éltek itt a Vadasparkban. Milyenek a hétköznapok?

Aha, vagyok én, a hím és még két tehén. Nálunk nagyon nyugisak a mindennapok. Főleg nappal vagyunk aktívak, eszünk, sétálgatunk, kérődzünk, eszünk, sétálgatunk, kérődzünk, dagonyázunk… És így tovább. Elég chilles, nem igaz? 

Éjszaka pedig elvonulunk és alszunk.

Mi a kedvenc eledeletek?

Falevelek, fűfélék, aljnövényzet, bármi jöhet, ami friss, üde és ropogós. A száraz takarmányt inkább kiválogatjuk. A Vadasparkban is figyelnek erre a gondozóink.

Idén is számíthatunk arra, hogy új taggal bővül a szikaszarvas családotok?

Azt hiszem, hogy ez már nem titok. Igen, a gólya idén is megajándékoz minket egy borjúval.

A Vadaspark Facebook-oldalán biztosan lesz is róla hír, érdemes figyelni.

Bízunk benne, hogy mielőbb köszönthetjük az új jövevényt. Köszönjük az interjút, Szika.

Én is nagyon köszönöm, hogy meglátogattatok és az olvasókat is csak arra tudom bíztatni, hogy jöjjenek ki a parkba, töltsenek el velünk egy felejthetetlen napot!

budakeszivadaspark.hu