Drámaian alacsony a fekete gólyák idei költési sikere a Köszép-Tiszán

0
105 megtekintés
Fekete gólya (Ciconia nigra) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Nem kifejezetten rózsás a helyzet a fekete gólyáknál. Idén június végén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata megkezdte a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben fészkelő fekete gólya állomány költési sikerének ellenőrzését – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park közösségi oldalán

Mint írják, az ismert és tavasztól elfoglalt költőhelyek közül több fészeknél költésbe sem kezdtek a párok. Más esetekben a kotlási időszakban vagy kis fiókás korban mentek tönkre fészekaljak.

A Tisza hullámtéri erdeiben a 16 fészekből mindössze kettő fészekben sikerült egy-egy fiókát találni!

Fotók: Monoki Ákos Természetvédelmi Őrszolgálat

A rendkívül rossz költési eredmények hátterében a rendelkezésre álló táplálék elégtelensége állhat. Hiába öntették el a téli és tavaszi árvizek a mélyebb hullámtéri területeket, töltötték fel a kubikokat, holtágakat,

a 2021. nyár vége óta tartó száraz, csapadékmentes időszak a fekete gólyák táplálékbázisát képező kétéltűek és más vízi szervezetek állományát is jelentősen megtizedelte.

Meglepő módon, egyes nagykunsági fészkeknél viszont kerültek elő három fiókás fészekaljak, de a sikertelenül költő párok száma itt is magas. A kevés sikeres nagykunsági pár mind lokálisan kedvező adottságú, kis kiterjedésű vízállások, csatornák közelében költ.

Fotók: Monoki Ákos Természetvédelmi Őrszolgálat

Az eredményesen kelt fiókákat a természetvédelmi őrök egyedi azonosításra alkalmas jelölőgyűrűkkel látták el.