Engedélyezték két védett farkas kilövését Svájcban

0
276 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Engedélyezték a hatóságok két védett farkas kilövését Svájc keleti kantonjában, mert a ragadozók a juhok és kecskék után már a teheneket is elkezdték pusztítani. Svájcban társadalmi vita zajlik arról, hogyan kezeljék a több mint száz vadon élő farkast, amelyek védettséget élveznek ugyan, viszont pusztítják a gazdák állatait.

A kanton hatóságai közölték: azért adtak kilövési engedélyt a farkasokra, mert a beverini farkasfalkához tartozó példányok olyan súlyosan megsebesítettek egy kifejlett tehenet, hogy szerdán meg kellett szabadítani a szenvedéseitől. Pár nappal korábban a falka egy másik tehenet is megölt a környéken.

A szövetségi hatóságok is engedélyezték a farkasok kilövését.

A hatóságok szerint a végső megoldás a farkasfalka elköltöztetése lehet, ám addig is a svájci törvények engedte lehetőségeken belül,

A falkát vezető alfahím kilövésével akarják mérsékelni a károkat.

Vonyító farkasok – Fotó: GETTY IMAGES/IMAGEBROKER RF/WILFRIED MARTIN

A svájci választók 2020-ban úgy döntöttek, hogy nem enyhítik a haszonállatokat veszélyeztető farkasok kilövésére vonatkozó korlátozásokat.

A népszavazáson azonban kiderült, hogy a kérdésben eltér a vadon élő állatok védelmét szorgalmazó városi szavazók és a farkasokat elviselni kénytelen vidéki szavazók véleménye.

A svájci szövetségi törvények szerint a farkasokat csak akkor lehet kilőni, ha bizonyos számú haszonállatot megtámadtak, és falkájuknak utódai születtek, aminek a jelen helyzet megfelelt.

MTI