Pelyhes kis fakó keselyű fióka növesztgeti a tollait Szegeden

0
458 megtekintés
Fakó keselyű (Gyps fulvus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Nem csak szőrös apróságok születnek az állatkertekben, hanem bizony a tollasok is szép számmal gyarapodnak, mint pédálul Budapesten a flamingóbumm. Most viszont Szeged felé nézve, tündéri kis fakó kelyesű fiókába botlunk, akit ha ott járunk és szerencsénk van, már láthatunk is. 

A szülők a szerbiai Nemzeti Parkból származó, pontosabban az ott megmentett keselyűpár gondos szülőnek bizonyultak már az elmúlt évek során is, nem először nevelnek fel utódot, korábbi csemetéik végül más állatkertbe kerültek.

A fakó keselyű egyike a négy keselyűfajnak – amely Európában is költ-, elsősorban a déli országokban, a Balkánon és Ibériában él, sőt, régebben a Kárpátokban is előfordult. Ám hazánkban ritka vendégnek számít.

Fakó keselyű (Gyps fulvus) fiókájával a Szegedi Vadasparkban – Fotó: zooszeged.hu

Kizárólag döggel táplálkozik, amelyet kiváló látásának köszönhetően akár 10 km magasságban körözve is észrevesz.

A tetemek eltakarításával tehát kifejezetten hasznosak, azonban egyre kisebb számban élnek. A legfőbb veszélyt a mérgek jelentik, köztük is a diclofenac tartalmú gyógyszerek. Ezek ugyanis az állatokban nem bomlanak le haláluk után sem, így ha egy ilyen állatot fogyaszt el egy keselyű, ő is elpusztulhat. India keselyűállománya emiatt jóformán kipusztult.

Európában a mérgezésen kívül még az állattartási kultúra változása is hátrányosan érintette őket, kevesebb a szabadon legeltetett háziállat, így az otthagyott tetem is. Emellett a vadászat és a fiókák befogása is veszélyezteti őket.

Fakó keselyű (Gyps fulvus) – Fotó: Flickr

Természetesen a szegedi fakó keselyű párnak nem kell a fenti kihívásokkal megküzdenie. 2015-ben érkeztek a Vadasparkba egy szerb-magyar együttműködés részeként, és azóta többször is sikerrel nevelték fel fiókáikat. Bíznak benne, idén sem lesz ez másként, mindenesetre a figyelmes látogatók meg is leshetik a legifjabb lakót a fészkében.

zooszeged.hu