Bölényborjú is cseperedik már Miskolcon

0
13 megtekintés
Európai Bölényborjú ( Bison bonasus) a Miskolci Állatkertben - Fotó: miskolczoo
Swing Szerelem Szulák
Az idei nyáron is megörvedeztette a gondozókat a bölény csorda egy újabb, lelkes ifjú taggal. Tavaly két kis üsző született és az idei „apróság” is kislány. Az apró kifejezés esetükben kissé mókásnak hathat, tekintettel arra, hogy 20-30 kg-os tömeggel jönnek a világra. 

A lassan két hónapos borjú egészségesnek tűnik és jól fejlődik. Anyja gondosan óvja, rendszeresen igyekszik az emberektől távolabbra vezetni utódját, de szerencsére a csapat többi tagja is befogadta az új jövevényt – írja az Állatkert.

Európai Bölényborjú ( Bison bonasus) a Miskolci Állatkertben – Fotó: miskolczoo

Az állatkert bölénycsordája az újszülöttel együtt nyolc tagúra gyarapodott. A borjú egyelőre még anyatejjel táplálkozik, de hamarosan elkezdi kóstolgatnia a felnőttek takarmányát is. A mintegy 9 hónapos vemhesség után világra jött kis nőstény borjú felnőtt korára akár 700 kg testsúlyú is lehet, ivarérettségét pedig 3-4 éves korára éri el.

Európa legnagyobb termetű szárazföldi állata, az európai bölény (Bison bonasus) az állatkertek fajmegőrzési törekvéseinek egyik ikonikus példája.

Európai Bölényborjú ( Bison bonasus) a Miskolci Állatkertben – Fotó: miskolczoo

A 20. század elején egyetlen vadon élő európai bölény sem maradt már a természetben, kizárólag néhány európai állatkertben maradt fenn egy maroknyi állományuk. Így az európai bölény volt az első faj, melynek állatkertekben élő egyedeit törzskönyvben rögzítették, és megkezdődött a tervszerű tenyésztésük.

Európai Bölényborjú ( Bison bonasus) a Miskolci Állatkertben – Fotó: miskolczoo

A megmentésükre létrejött Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság éppen 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alakult meg. A hatékony munka eredményeképpen ma már újra több ezer európai bölény él szabadon, és több száz az állatkertekben.

Kapcsolódó:

Két cuki európai bölényborjú nevelkedik Miskolcon

Friss hírek Bociról, a természetbe visszatelepített európai bölényről