Friss hírek Bociról, a természetbe visszatelepített európai bölényről

0
381 megtekintés
Boci a vadonban - Fotó: Desy Kostadinova és Hristo Hristov - sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
A szabad természetben már kipusztult európai bölények (Bison bonasus) két, eddig állatkertekben élő egyedét telepítették vissza a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált program keretében egy dél-bulgáriai természetvédelmi területre. Az egyikük Boci, a Nyíregyházi Állatkertben született, majd a Miskolci Állatkertben nevelkedett fiatal üsző, a másik pedig a Pozsonyi Állatkert egyik ifjonca. Most végre hírek érkeztek Boci első vadon töltött tavaszáról és nyaráról. 

Boci és fajtársa 2020 novemberében indult el élete legnagyobb útjára és kezdte meg szabad életét a Rodope hegységben. Ahogy a Nyíregyházi Állatpark ígérte, amint friss infókat kapnak a Bociról, megosztják a nagyérdeművel.

Boci a csapatot követve magasabb területekre vándorolt és bár extrém szárazság volt jellemző a nyári időszakban már mind az útvonalakat mind a természetes víz és élelem forrást megismerte így jó kondícióban maradt. A bölény csapat jelenlegi területe más fajok kedvelt tartózkodási helye is, vadlovak, szarvasok, sakálok, vaddisznók és rókák is előszeretettel tartózkodnak itt a csapatot figyelemmel kísérő természetvédelmi őrök szerint. Az bizonyos hogy lesznek még újabb kihívások Boci számára de élete első „vad” tavaszát és nyarát sikeresen teljesítette és az európai bölénycsorda teljes jogú tagjaként éli mindennapjait a természetben.

– olvasható az Állatpark weboldalán.

Korábban a témában:

Pillanatok alatt befogadták fajtársai a természetbe visszatelepített bölényborjakat

Állatkertekben élő európai bölényeket telepítettek vissza a bulgáriai vadonba