Az Év Vadvirága 2022-ben az Agárkosbor

0
489 megtekintés
Agárkosbor (Anacamptis morio) - (Orchis morio) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Idén az agárkosbor (Anacamptis morio) érdemelte ki az Év Vadvirága címet, közölték a verseny szervezői a hivatalos Facebook-oldalon. Kicsivel többen, mint 3200-an szavaztak, ebből 1400-an az agárkosborra, míg a mocsári békaliliom közel 960, a csillagőszirózsa pedig 810 szavazatot kapott.

A szépséges vadvirág félszáraz gyepekben, hegyi- és homoki réteken, lápréteken gyakran igen nagy számban előforduló alacsony, mindössze 10–20 cm magas talajlakó orchidea. Hazánk legtöbb tájegységen sokfelé előfordul, középhegységeinkben még viszonylag gyakori, de Külső-Somogyban, a Tiszántúlon és Nyírség nagy részén hiányzik, vagy ritka – olvasható a Vadonlesők Közössége TE oldalán.

Agárkosbor (Anacamptis morio) – (Orchis morio) – Fotó: Flickr

Latin nevét (morio=bolond) arról kapta, hogy a gyakran óriási egyedszámú állományokban mindig van néhány szokatlan megjelenésű, eltérő virágszínű (leggyakrabban a rózsaszín különböző árnyalata vagy fehér) egyed. Tavasszal, áprilistól májusig virágzik. Régebben a kosbor nemzetségbe sorolták, Orchis morio néven vált ismertté.

Agárkosbor (Anacamptis morio) – (Orchis morio) – Fotó: Flickr

Megjelenése természetes, féltermészetes, hosszabb ideje bolygatatlan élőhelyekre utal.

Élőhelye: Hortobágy, Nyírség, Taktaköz, Bereg-szatmári-sík, Tiszántúl, Szentendrei-sziget, Pesti-sík, Duna-Tisza köze, Északi-középhegység, Visegrádi-hegység, Pilis, Tétényi-sík, Gerecse, Vértes, Vértesalja, Bakony, Bakonyalja, Balaton-felvidék, Mecsek, Villányi-hegység, Soproni-hegység, Kőszegi-hegység, Vend-vidék, Vasi-dombvidék, Zalai-dombvidék, Belső-Somogy, Zselic, Völgység, Kis-Alföld, Szigetköz, Dráva-sík, Mezőföld.

Agárkosbor (Anacamptis morio) – (Orchis morio) – Fotó: Flickr

Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Az Év vadvirága mozgalom magánkezdeményezésre indult 2010-ben, célpontjában a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása áll.