A Galápagos szigeteken élő bizonyos teknősök, egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak

0
179 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Eddig ismeretlen fajhoz tartoznak a Galápagos-szigetek egyikén élő óriásteknősök – közölte a szigetek nemzeti parkja.

Tudósok felfedezték, hogy a San Cristóbal-sziget óriásteknősei nem ahhoz a fajhoz tartoznak, amelyhez eddig sorolták – írták a csütörtöki közleményben.
Egy kutatás megállapította, hogy a korábban Chelonoidis chathamensisként azonosított óriásteknősök genetikailag eltérnek ettől a fajtól.
„A kutatók arra következtettek, hogy az a majdnem 8 ezer teknős, mely ma San Cristóbalon él, egy teljesen új, eddig nem ismert ághoz tartozik” – írták.
A Newcastle-i és a Yale Egyetem, valamint a Galápagos Természetvédelmi Szervezet közös kutatása során genetikailag összehasonlították a sziget teknőseit a már ismert fajokkal.

AZ A FAJ, AMELYRŐL KORÁBBAN ÚGY VÉLTÉK, HOGY A SAN CRISTÓBAL-I TEKNŐSÖKNEK FELEL MEG, EGY KIHALT FAJ LEHET, AMELY EGYÜTT ÉLT A MA IS OTT ÉLŐKKEL – FOGALMAZOTT A KÖZLEMÉNY. 

A kutatócsoport a kihaltnak gondolt faj további DNS-mintáit gyűjti, hogy tisztázzák, hogy viszonyul egymáshoz a két faj, a kihalt és az élő. A Chelonoidis chathamensis nevet a kihaltnak kell kapnia, az élőknek új nevet kell adni a nemzeti park szerint.
Az élő galápagosi óriásteknősök genetikai kutatása 1995-ben kezdődött, és négy évvel később a tudósok elkezdték kihalt fajok mintáit tanulmányozni.
A Charles Darwin evolúciós elméletét inspiráló, gazdag állatvilágú Galápagos-szigetek flamingók, albatroszok és kormoránok számos fajának ad otthont.
Ecuador nemrég 60 ezer négyzetkilométerrel megnövelte a szigetek körüli tengeri rezervátum nagyságát.

ORIGO

Kiemelt kép: FORRÁS: HTTPS://WWW.DARWINFOUNDATION.ORG/EN/DATAZONE/CHECKLIST?SPECIES=5268