Sassal és héjával a Nyugati tér galamb inváziója ellen

0
44 megtekintés
Galambvadászat a Nyugati téren, Soproni Tamás polgármester részvételével - Fotó: Fotó: Pelikán János/Képszerkesztőség
Swing Szerelem Szulák
Tollas ügynökök állnak szolgálatba a Nyugat téren uralkodó galamb rémuralom ellen. Egy solymászt és a vadászmadarait veti be a terézvárosi önkormányzat a túlszaporodott galambok ellen. A projekt egyelőre kísérleti fázisban van, de a tervek szerint egy éven át, hetente kétszer-háromszor lehet majd egy sast és egy héját látni a téren – szúrta ki a Telex, Soproni Tamás, Terézváros polgármesterének Facebook posztját.

„Sosó, a szirti sas és Törpi, a rettenet (igen, ez a teljes neve), a Harris-héja mostantól hetente két-három alkalommal fogja riogatni a galambokat a téren, hogy azok a háztetőkön elhelyezett, kukoricával teleszórt ketrecekben keressenek menedéket, ahonnan aztán elszállítják őket. Solymászunk, Fuszonecker Gergő azt ígéri, hogy jövő nyárra nagy valószínűséggel száz alá csökkenthető a tér galambjainak száma, ami most ezernél is többre tehető” – írta a polgármester.

Az ötlet nem új keletű, Nyugat Európában sok éve használnak már solymászokat reptereken, hogy csökkentsék a repülőbalesetek lehetőségét.