Óriási siker a világ számára – Ezer fölé emelkedett a veszélyeztetett ibériai hiúzok száma

0
147 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ezer fölé emelkedett tavaly a veszélyeztetett ibériai hiúzok száma Portugáliában és Spanyolországban egy nagyszabású tenyészprogramnak köszönhetően – jelentette be a spanyol környezetügyi minisztérium.

A kezdeményezést 2002-ben indították el, amikor az Ibériai-félszigeten honos macskaféle egyedszáma mindössze 94-re csökkent Spanyolországban, Portugáliában pedig egyetlen példánya sem maradt a mezőgazdasági termelés, az orvvadászat és a közúti balesetek miatt.

A TAVALY SZÜLETETT 414 KÖLYÖKKEL EGYÜTT AZONBAN A VADON ÉLŐ EGYEDEK SZÁMA ÉV VÉGÉRE ELÉRTE AZ 1111-ET A RÉGIÓBAN, AMI A LEGMAGASABB MUTATÓ A FAJ MEGFIGYELÉSÉNEK KEZDETE ÓTA.

Az állatok közül 239 példány ivarérett nőstény.

 Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2015-ben súlyosan veszélyeztetettről veszélyeztetettre módosította az ibériai hiúz, más néven spanyol hiúz vagy párduchiúz természetvédelmi besorolását.
A tenyészprogramban részt vevő Természetvédelmi Világalap bátorítónak nevezte a friss adatokat.
Fajmegelőzési szempontból ez egy óriási siker Spanyolország és a világ számára. Kevés faj képes kilábalni egy olyan kritikus helyzetből, mint amilyenben az ibériai hiúz volt. – mondta Juan Carlos del Olmo, a WWF spanyolországi részlegének vezetője.

A szervezet szerint ahhoz, hogy az ibériai hiúz kikerüljön a veszélyeztetett fajok közül, egyedszámának 3 ezer fölé kell emelkednie, ezen belül 750 ivarérett nősténnyel. Del Olmo szerint ez 2040-re megvalósulhat, de ehhez fel kell számolni a fajra fenyegetést jelentő tényezőket.

MTI

Kimelt kép: Wikpédia