Akár végzetes is lehet a kutya és a macska számára ha szőlőt vagy mazsolát eszik

0
1 146 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az emberek és az állatok anyagcseréje különböző, számos olyan étel van, amit mi meg tudunk emészteni, négylábú társaink viszont nem, például egy enzim hiánya miatt. Ilyen a csokoládé, de ide tartozik a szőlő és a mazsola is.

Már kis mennyiségű szőlő vagy mazsola is mérgezési tüneteket okozhat a kutyáknál és macskáknál, például hányást, hasmenést, gyomorproblémákat, étvágytalanságot. Néha a tünetek csak órákkal az evés után jelentkeznek. Súlyos esetben akár halálos veseelégtelenség is lehet a szőlőevés vége, mindegy, hogy érett vagy éretlen, lila vagy fehér szőlőből fogyasztott az állat. Az állatok ugyanis letargiába esnek és alig tudnak vizeletet üríteni. A veszélyes mennyiség a kutyáknál testsúly kg-onként 10 g szőlő vagy 3 g mazsola.

Fura lehet, hogy ami számunkra csemege, az az állatoknak mérget jelenthet. Nem tudni, hogy az ő részükre miért toxikus a szőlő, ráadásul nem minden fajta reagál ugyanúgy! Egyes kutyafajták nagy mennyiséget képesek enni anélkül, hogy tüneteket mutatnának, mások viszont már kevés szőlőtől is életveszélyes állapotba kerülhetnek.

Ezért mindig olyan helyen tartsuk, tároljuk a szőlőt és a mazsolát, ahol a kedvenceink nem férhetnek hozzá. Arra is ügyeljünk, hogy a kertben se tudják elérni a termő tőkéket. Ugyancsak odafigyelést igényelnek a müzliszeletek, sütemények, amelyek tartalmazhatnak szőlőt vagy mazsolát.

Ha mégis eszik a kutya vagy a macska a szőlőből, mazsolából, forduljunk mielőbb az állatorvoshoz!

Forrás: hobbikert.hu

Kiemelt kép: pixabay

Cikken belüli kép: pixabay