A kutyák is átélik a menopauzát?

0
514 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A szuka kutyák tüzelése sokszor alaposan feladja a leckét a gazdiknak, éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, milyen folyamatok zajlanak le ilyenkor házikedvencünk szervezetében, továbbá milyen gyakran és hány éves korig ismétlődik mindez.

Az ebek tüzelését sok gazdi az emberi menstruációs ciklussal állítja párhuzamba, és bár a funkciójuk megegyezik, mégis sok szempontból különböző biológiai folyamatokról van szó. Az egyik legjelentősebb eltérés – amire a PetMD portál is felhívja a figyelmet -, hogy míg a nők a pubertástól kezdve havonta menstruálnak, a kutyáknál átlagosan 6 hónap telik el két tüzelés között, de ez fajtától és testmérettől is függ, a 4 és akár a 12 hónapos ismétlődés is normálisnak számít.

A kutyák ciklusának négy fázisa

Négylábú barátaink esetében nehéz megmondani előre, hogy mikor kezdődik a következő tüzelés, mert nincsenek olyan konkrét előjelei, mint a nőknél, még a PMS sem kínozza őket. Állatorvosi vizsgálattal lehetséges megjósolni a várható termékenységi időszakot, amely az emberi ovulációval ellentétben nem csupán 1-2 napot jelent. Az ebek ciklusát orvosi nevén östrusnak nevezzük, és négy különböző szakaszra lehet osztani:

  • Előivarzás (proöstrus): a gazdik általában ezt nevezik a tüzelés kezdetének, mert ilyenkor jelennek meg az első vércseppek a szukák intim tájékán, ám ez még nem a termékeny időszakot jelöli. A hímek számára már ilyenkor is „csábító” illatot árasztanak, bár még elutasítják a közeledésüket. Ez a fázis átlagosan 7-10 napig tart.
  • Ivarzás (östrus): ez az időszak, amikor a szukák készen áll a párzásra. Egyértelműen jelzik, hogy nyitottak a hím kutyák közeledésére: farkukat oldalra hajtják. Az átlagban 9 napos szakaszban többpeteérésis lezajlik (még egy jelentős különbség az emberi reprodukciós ciklussal összehasonlítva), így a megtermékenyülés esélye igen nagy.
  • Utóivarzás (metöstrus): a tüzelés külső tünetei fokozatosan abbamaradnak, ám a hormonok még ilyenkor is nagyban dolgoznak. Megtermékenyüléstől függetlenül a sárgatestek progeszteron nevű hormont termelnek (akárcsak az emberek esetében), ami elősegíti a petesejt esetleges beágyazódását. A sárgatestek csak 9-12 hét múlva sorvadnak el, közben csökken a progeszteronsztint, amivel párhuzamosan nő a prolaktin hormon termelődése, ami a tejtermelését felelős. Ez okozhatja az úgynevezett álvemhességet.

Nyugalmi fázis (anöstrus): amennyiben nem következik be a megtermékenyülés, rendeződik a hormonok szintje, és hetekig-hónapokig így is marad, amíg újra nem indul a ciklus az előivarzás periódusával.

Az első és utolsó tüzelés

Akárcsak a tüzelés gyakorisága, az ivarérettség elérése is a kutyafajtától, testmérettől függ. A kisebbeknél már féléves korban bekövetkezhet az első tüzelés, míg a nagyobbaknál általában két évet kell várni rá. Az sem ritka, hogy az elsőre úgynevezett csendes tüzelés zajlik le, ami azt jelenti, hogy külső jelei nincsenek a tüzelésnek. A split tüzelés is gyakran előfordul a kutyák fiatalabb korában: ez alatt azt értjük, amikor az előivarzás ugyan rendben lezajlik, ám ahelyett, hogy az östrusszal folytatódna a ciklus, az egész félbeszakad, és csak néhány nap, esetleg hét után indul újra.

És hogy meddig marad termékeny egy szuka eb? Gyakorlatilag élete végéig, náluk nem létezik ugyanis a menopauza. Hétéves kor után azonban gyakran elnyúlnak az egyes ciklusok, vagyis két tüzelés között több idő is eltelhet. Az, hogy a kutyák életük végéig képesek utódokat nemzeni, nem jelenti azt, hogy szerencsés almot lehozni egy idősebb szukától. Ilyenkor már ugyanis jóval nagyobb eséllyel alakulnak ki komplikációk a vemhesség során, ami az anyakutyára és a kölykökre is veszélyes lehet.

Forrás: házipatika

Kiemelt kép: pexels