Üstökösgém fiókákat gyűrűztek a szegedi Fehér-tavon

0
182 megtekintés
Üstökösgém (Ardeola ralloides) fióka gyűrűzés - Fotó: Puskás József - KNP
Swing Szerelem Szulák
Az üstökösgém (Ardeola ralloides) szórványos, de rendszeres fészkelő hazánkban. Meglehetősen kistermetű, barnássárga gémféle, röptében feltűnő fehér szárnyakkal. Testhossza 40-49 cm, szárnyfesztávolsága 71-86 cm, nála csak a törpegém kisebb a hazai gémfélék közül. A fiókák ilyenkorra már elérik a gyűrűzhető méretet, azaz a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná – írja a Kiskunsági Nemzeti Park

A gólyafiókákhoz hasonlóan egyedi számmal ellátott azonosító gyűrűt kapnak, egyik lábukra fémgyűrűt, a másikra műanyagból készült ún. színes gyűrűt, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Így akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen is azonosíthatóak lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat.

Üstökösgém (Ardeola ralloides) fióka gyűrűzés – Fotó: Puskás József – KNP

Az üstökösgém nevét onnan kapta, hogy tarkótollai a nászidőszakban megnyúlnak, „üstököt”  alkotnak.

Párzási időszakban az Üstökösgémnek (Ardeola ralloides) menő frzurája van – Fotó: Flickr

Hívják selyemgémnek is, finom, világos mintázatú, selyemszerű tollai miatt, de Herman Ottó gyűjtése szerint a népnyelv hajaskócsag, kendőskócsag, fehér panni, fehér bakcsó nevekkel is illette. Tudományos neve ’guvatszerű gémecskét’ jelent (ardeola ’kis gém’, ralloides ’guvatszerű’), ami kis méretére utal.

Üstökösgém (Ardeola ralloides) – Fotó: Flickr

A hazai fészkelő állományt 2015-2018 között a nemzetipark-igazgatóságok szakemberei 240-290 párra becsülték. Vonuló faj, áprilisban tér vissza telelőhelyeiről. Rendszerint más gémfélék társaságában költ halastavak nádasaiban, lápok és mocsarak nádas és rekettyefüzes részein, hullámtéri területek fás-bokros gémtelepein. A sekély vízben, nádszegélyben főleg rovarokkal, rákokkal, apró halakkal és kétéltűekkel táplálkozik.

Üstökösgém (Ardeola ralloides) – Fotó: Flickr

Az üstökösgém fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 500 000 Ft.