Elpusztult a zürichi állatkert két elefántja

0
610 megtekintés
Kép: Zoo Zürich
Swing Szerelem Szulák
Alig két hét alatt két elefánt is elpusztult a zürichi állatkertben elefánt herpeszvírus miatt – közölték hétfőn az állatkert illetékesei.

A kétéves Umesh hím ázsiai elefánt június végén pusztult el. Nyolcéves nővére, Omysha pedig vasárnap éjjel követte, annak dacára, hogy gyógyszerekkel és vérplazma-infúzióval is próbálták kezelni – mondta el az állatkert szóvivője, Pascal Marty.

Hozzátette, hogy mivel az elefántok között nagyon szorosak a családi kötelékek, Omysha nővére, Chandra és anyja, Indi együtt lehetett Omyshával, hogy elbúcsúzzanak tőle.

Sad news from Kaeng Krachan Elefantenpark : Elephant Omysha also died from herpes virus last night. Unfortunately, our team couldn’t save the eight-year-old elephant cow despite tireless efforts. Mother Indi and sister Chandra were able to bid adieu in the background of Omysha today. And we too bid farewell to the first elephant born at Kaeng Krachan Elephant Park with a look back at Omysha’s life.

Video: Zoo Zurich, Nicole Schnyder

Az elefánt herpeszvírus szinte minden elefánt szervezetében jelen van, ugyanakkor rendszerint nem okoz tüneteket.

A betegség különösen fiatal állatokat betegít meg, amelyek immunrendszere nem elég erős, hogy antitesteket termeljen a védekezéshez. Patológusok vizsgálják Omyshát, hogy jobban megértsék a vírust és hatékony kezelést tudjanak kidolgozni ellene – írta közleményében az állatkert.

A zürichi állatkert további hat elefántján nem tapasztalhatók a betegség tünetei, de különös gonddal figyelnek most a legfiatalabbra, az ötéves Ruwanira.

MTI