Ébredeznek a viperák, nyitják a ragadozó-kizáró hálót

0
1 313 megtekintés
Rákosi vipera - Fotó: Mizsei Edvárd - KNP
Swing Szerelem Szulák
Önkéntesek és az Igazgatóság munkatársainak segítségével lassan a végéhez ér a Rákosivipera-védelmi Központ melletti gyepen található, a ragadozók távoltartására hivatott hálórendszer széthúzása – írja közleményében a Kiskunsági Nemzeti Park

Mint írják, a terület az egyik legfontosabb visszatelepítési helyszíne a fajnak és tapasztalataik szerint a ragadozók jelentősen veszélyeztetik a sérülékeny állomány fennmaradását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által végzett visszatelepítések azt a célt szolgálják, hogy a helyi viperaállományok megerősödjenek, és elérjenek egy olyan populációméretet, amely már hosszútávon életképesnek tekinthető.

Ezért szükséges, hogy a visszatelepítési terület egy részéről hálórendszer segítségével teljesen kizárják a ragadozókat, beleértve a madarakat is.

Fotó: Schneider Viktor – knp.hu

A 40 000 négyzetméteres hálórendszert úgy tervezték meg, hogy alatta elférjenek a legelő marhák, és a kisebb termetű állatok, így a kígyók is ki-be tudjanak közlekedni.

Fotó: Schneider Viktor – knp.hu

A hálót télen összehúzzák, hogy elkerüljük a jegesedés miatti károsodását. A viperák aktivitási időszakához közeledve most kinyitják, újra üzembe helyezik, ami nem egyszerű, hosszadalmas feladat.

Ezúton is köszönjük mindazon önkéntesek és kollégák munkáját, akik részt vesznek benne!

– tették hoozá.

A hálórendszer szükségességéről további információkat IDE KATTINTVA olvashatsz.