60 éves és hivatalosan is MTVA dolgozó lett mindenki kedvenc fogmosós medvéje

0
136 megtekintés
Kép: MTVA - Wkipedia
Swing Szerelem Szulák
TV Maci egy fogalom, sokunkban ébreszt kedves emléket, több generációnak a mindennapjaiban mosott fogat és csalt mosolyt az arcunkra. De azt talán kevesebben tudják, hogy TV Macinak van már űrhajós igazolványa, személyi igazolványa, és készült róla bélyeg is, de belépőkártyája még nem volt, pedig az intézmény egyik legrégebbi dolgozója. Ezt most orvosolták. 

Papp Dániel  – a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója –  kedden a közmédia székházában a figura 60. „születésnapja” alkalmából akasztotta a kártyát a TV Maci nyakába.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója belépőkártyát akaszt a TV Maci, mint az intézmény egyik „legrégebbi dolgozója” nyakába a figura 60. „születésnapja” alkalmából tartott megemlékezésen. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az érdeklődők az MTVA látogatóközpontjában berendezett „maciszobában” találkozhatnak sokak kedvenc mesenéző figurájával, aki először 1963. április 15-én jelent meg az Esti mese szignálfilmjében.

Az eredeti ötlet szerint egy „rokonszenves, de szigorú” orvos hívta volna fel a figyelmet a korai lefekvés, a fogmosás, az egészséges étrend, a megfelelő öltözködés és a tisztálkodás kulturált formáinak fontosságára.

Végül azonban a József Attila-díjas író, szerkesztő-dramaturg, Bálint Ágnes döntött a macifigura mellett, mert úgy gondolta, hogy a legtöbb gyerek mackóval alszik el, így közel érzi majd magához.

A TV Maci „hivatalos születésnapja” október 23., mivel a televíziós mese műfaját megteremtő Bálint Ágnes, az Esti mese szignálfilm eredeti forgatókönyvírója ezen a napon született.

Papp Dániel az ünnepségen elmondta: a TV Macinak van már űrhajós igazolványa, személyi igazolványa, és készült róla bélyeg is, de belépőkártyája még nincs. A figura összeköti a szülőket a gyerekekkel, sőt a Kárpát-medence magyarságának is fontos, hiszen sok magyar a TV Macin nőtt fel – tette hozzá.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója beszédet mond a TV Maci 60. „születésnapja” alkalmából tartott megemlékezésen a közmédia székházában 2023. október 24-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Fejet hajtunk Bálint Ágnes munkássága előtt, és remélem, hogy a közmédiának sikerül a TV Maci legendáját életben tartani. Volt, hogy páran megpróbálták ezt a mítoszt megdönteni, de nem sikerült; a TV Maci győzött és azt hiszem, hogy ebben a formájában akár örök életet is szavazhatunk neki” – mondta a vezérigazgató.

MTI