Cuki vadmacskakölykök bolondoznak Szegeden

0
68 megtekintés
Európai vadmacska kölykök (Felis silvestris silvestris) - Kép: pixdaus.com
Swing Szerelem Szulák
Tavaly érkezett Szegedre a vadmacska tenyészpár Németországból és izibe össze is melegedtek. Ennek eredménye három cuki kis nyivákoló szörgombóc, akikről cuki videó is készült, csak hogy tutira mindenki olvadozhasson. 

Az anya cica szuperül gondozza is a kicsiket, akiket már a látogatók is megfigyelhetnek világfelfedezés közben, bár a legtöbbet még a szülőoduban tartózkodnak.

Bár küllemében nagyon hasonlít a házi macskához, az európai vadmacska életmódjában, viselkedésében is vérbeli vadállat. A Skóciától Dél-Európáig, keletre pedig a Kaukázus hegyvonulataiig megtalálható ragadozó a nappalokat a sűrű erdők, bozótosok mélyén, sziklaüregekben, fák odvában meghúzódva tölti. Az éjszaka leple alatt a nyíltabb terepen, erdei tisztásokon türelmesen vadászik.

Az európai vadmacska (Felis silvestris) rendkívüli mértékben hasonlít az egyik leggyakrabban tartott házi kedvenchez, a házi macskához (Felis catus). Bár vannak jellegzetes eltérések, többek között a bundamintázatban, a tömött, gyűrűs farokban és a zömök testalkatban, elkülönítésüket nehezíti – és egyben a vadmacskát is jelentősen veszélyezteti –, hogy a vadmacska és a házi macska között keveredés (hibridizáció) tapasztalható.

A vadmacska (Felis silvestris) fokozottan védett emlősfajunk. Szereti az olyan élőhelyeket, ahol sűrű a növényzet, ahol jól el tud bújni, de a vadászat miatt fontos számára a nyílt terület megléte is. Leginkább éjszakai állat, nappal ritkán lehet megfigyelni. A vadmacskák leginkább magányosan élnek, a szaporodási időszakukban (pacsmagolás) keresik fel a nőstényeket.

Korábban a témában:

Az idei év emlőse a lopakodás nagymestere, a vadmacska