Zsebibabák kukucskálnak a Benett- kengurumamák erszényéből a budapesti állatkertben

0
238 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Öt anyuka erszényéből már ki is kukucskálnak a kölykök, de elképzelhető, hogy rajtuk kívül további nőstények erszényében is van még kiskenguru a Fővárosi Állat és Növénykertben.

Az állatkert Ausztrál ösvény nevű bemutatóhelyén lakó vörösnyakú, más néven Bennett-kenguruk évről évre megörvendeztetik a látogatókat „zsebibabával”. Jelenleg öt nőstény erszényében biztosan van kölyök, méghozzá olyan korú, aki már ki is nézeget az erszényből. Úgy tűnik azonban, hogy még további nőstények erszényében is lapulhatnak kicsik, persze olyanok, akik most még nem elég idősek és fejlettek ahhoz, hogy kívülről is látni lehessen őket.

A kenguruk szaporodása különleges. A legtöbb faj vemhességi ideje egy hónap körüli, a Bennett-kenguruknál egészen pontosan 29-30 nap szokott lenni. A fejletlen újszülött leginkább egy kocsonyás babszemre emlékeztet, mégis önerőből, segítség nélkül mászik be az erszénybe. Ott aztán rácsimpaszkodik a négy emlő egyikére, és fejlődése ezt követően hónapokig itt, az erszényben, mint afféle második anyaméhben folytatódik. Az erszényben fejlődnek ki a hátsó lábai, nő ki a szőrzete és nyílnak ki a szemei. Ennél a fajnál az öthónapos kor betöltése után néz ki a kölyök először az erszényből, bő egy hónapra rá pedig már ki is jön onnan, hogy az ugrálást gyakorolja. Végül kilenchónapos korában hagyja el végleg az erszényt, de még ezután is visszadugja néha a fejét, nem maradt-e számára pár csepp tej.

zoobudapest