Vörös óriáskenguru babák kukucskálnak már anyjuk erszényéből Nyíregyházán – Helló Világ!

0
53 megtekintés
Kukucskáló vörös óriáskenguru bébi - Fotó: sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
A legifjabb kenguruk olykor már az erszényt is elhagyják, ha jókor vagyunk ott, pont láthatjuk a hatalmas lábú bébiket, amint felfedezik az erszényen kívüli világot. Ráadásul Ausztrália ikonikus állatát érdemes élőben is megnézni, hiszen kishazánkban ritkán futhatunk össze vele csak úgy, amint 50 km/órás tempóval elhúz mellettünk. 

A vörös óriáskenguru anyának egyszerre akár három utódja is lehet különböző fejlődési stádiumban: az egyik elég idős ahhoz, hogy anyja erszényén kívül éljen, de még szüksége van a tejére. A második anyja erszényében él, ott táplálkozik, míg a harmadik embrió állapotban van az anyaméhben – olvasható az Állatpark weboldalán.

Valamennyi kenguru faj jellemzője, hogy utódaik roppant fejletlen állapotban születnek, szinte embrionális állapotúak, mindössze 0.75 grammosak. Hátsó végtagjaik és farkuk inkább csak kezdemény, szemük még nem nyílt ki és szőrtelenek. Születés után a fejletlen apróság, viszonylag erős mellső lábaival mászni kezd anyja szőrén a biztonságot nyújtó erszény felé. Ahogy eléri azt, a 4 csecsbimbó közül választ magának egyet, és azt bekapva állkapcsa közé szorítja. Az elkövetkező 70 napban úgy csüng rajta, mintha hozzánőtt volna.

Vörös óriáskenguru – Fotó: Pixabay

150 naposan, a kis kenguru már sokkal inkább hasonlít a felnőttekre s fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül s 240 naposan végleg elhagyja azt, de még visszajár szopni kb. 3-4 hónapig. Ez utóbbi a fejlődési stádiumban van jelenleg a Nyíregyházi Állatpark aprósága is, akinek vörös bundája, mely a hím állatokat jellemzi, elárulja ivarát is.

A vörös óriáskenguru ( Macropus rufus), mely a világ legnagyobb ma élő erszényes állata-tudományos neve vörös nagylábút jelent, hiszen valóban tekintélyes hosszú hátsó láb jellemzi. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is fogyasztja.

Az Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területein élő emlős s táplálékban gazdag időpontban akár 100 egyedből álló csoportokban is élhet, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni.

Vörös óriáskenguru – Fotó: Flickr

A Nyíregyházi Állatpark 2013 óta tartja a világ legnagyobb erszényes állatát, az Ausztrál kontinenst bemutató kifutórendszerben- többek között dingók, benett kenguruk, emuk, tyúkludak és fekete hattyúk szomszédságában- s ez idáig öt szaporulat született.

2017 óta a faj európai törzskönyvvezetője, a Nyíregyházi Állatpark munkatársa, azaz ő koordinálja az Európában, zárt tartási körülmények között élő vörös óriáskenguru populációt.