Rombolsz, ha építed! – Kampányt indítottak a kőtornyok ellen

0
2 046 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a környezetünkben most már állandóan jelenlevő kisebb-nagyobb kőtornyokat. Patakpartoktól a magashegyekig bárhol beléjük botolhatunk, a látványuk szép és megnyugtató, de vajon hányan gondolnak bele, hogy a legártatlanabb szándékkal épített kis tornyocska is mennyi élőlény élőhelyét pusztítja el. 

„A Megyer-hegy kilátója egyre népszerűbb kirándulóhely lett a Zemplénben. Sajnos sokan már nem is a természet szépségéért látogatják a hegyet, hanem az insta-fotósok által kedvelt kőtorony építés miatt. A kisebb nagyobb építmények nemcsak itt a Megyer-hegy kilátója körül, az ország minden részén kedvelt fotótémák lettek, de azt már kevesen tudják, hogy ez a divatos “építkezés”egy seregnyi apró élőlény élethelyét teszi tönkre” – hívja fel a figyelmet a problémára a Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület.

Megyer-hegyen egészen elképesztő méreteket öltött ez a káros tevékenység, nem ritkák a 2 méteres „alkotások”, melyek olykor már az odalátogatók testi épségét is veszélyeztethetik

– tették hozzá.

Kép: zemplenfanatik.hu

Mivel ezen a vidéken semmilyen spirituális kötödésük nincs a kőtornyoknak, a Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület a kilátó üzemeltetőjével közösen figyelemfelhívó kampányt indít. Fontos felhívni a kirándulók figyelmét arra, hogy micsoda körforgás megy a kövek alatt, ha azokat nem háborgatják. Ha viszont mindig összehordják a köveket az arra járók egy fotó miatt, akkor az alatta élő állatok és növényi organizmusok elveszítik az élőhelyüket és a terület tönkremegy, varázsa megszűnik – írják.

A probléma nem újkeletű, több nemzeti park is foglalkozott a kérdéssel, már a Bakonyerdő Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is adott ki közelményt az elmúlt években, melyben felhívta a túrázók figyelmét arra, hogy a kiemelten gazdag élővilágú természetvédelmi területen bármilyen nemű, ideiglenes vagy végleges eredménnyel járó beavatkozás (például idegen tárgyak elhelyezése, vagy a terület átrendezése) tilos.

Legutóbb pedig a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) szakemberei beszéltek erről a Pécs Aktuál portálnak. Kulcsár Péter a DDNPI tájegységvezetője elmondta nemcsak a patakok partján, de a turistautak mentén is egyre több ilyen kőtorony van, ahol ez a gyeptakaró felszaggatásával és köveken élő mohafajok elpusztításával jár. A DDNPI szakemberei ezért a kőtornyokat elbontják, hogy a meglévő építmények ne ösztönözzék a turistákat újabb tornyok építésére – szúrta ki a turistamagazin.hu.

Kép: Pixabay

A Turista Magazin egyébként nem először járja körbe a témát, a kőtornyok épytésével kapcsolatos problémákra már többször felhívták a figyelmet:

Vegyünk példaként egy hazai patakot. A partján ide-oda rakosgatott kövek alatt rejtőzhetnek például kérész, álkérész, szitakötő lárvák, pataki csigák, és a kövek között éldegél két védett hazai tízlábú rákunk, a kövi és folyami rák is. De ugyanez igaz minden élőhelyre, az erdőkre vagy a sziklagyepekre, a kövek alatt sok-sok apró élőlény éli életét, amit a kőtornyok építésével egy pillanat alatt tönkreteszünk.

Kövi rák (Austropotamobius torrentium) – Fotó: Flickr

Felthetjük akkor kérdést, megéri ez egy fotó kedvéért?!

Zemplén Fanatik Szabadidősport és Természetvédelmi Egyesület a figyelemfelhívó kampány részeként „toronybontási” akciót is szervezett, és kihelyeztek egy táblát is, ami emlékezteti az arra járót:

Rombolsz, ha építed!