Visszatérhetett a rezervátumba a tülkét vesztett rinocérosz Dél-Afrikában – videó

0
236 megtekintés
Képünk illusztráció - szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Visszatérhetett a rezervátumba az a tízéves szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum), melynek tülkét brutálisan letörték. Az állaton az elmúlt hat évben 30 műtétet végeztek a szakemberek, hogy helyreállítsák a fején lévő mély sebet – írja a The Guardian.

Megmentői a Sehawukele nevet adták a fiatal bikának, amely azt jelenti: Isten irgalmazzon nekünk. A Sehának becézett állatra a rendőrség bukkant egy rezervátum kerítésének közelében, sérülése miatt alig hallott és alig evett. A hatóságok értesítették a Saving the Survivors nevű szervezetnek dolgozó Johan Marais állatorvost. A jótékony szervezet vadorzók által megtámadott orrszarvúk rehabilitálásával foglalkozik.

Marais szerint Sehawukele kivételesen jól gyógyult, ezért kihelyezik egy 2000 hektáros rezervátumba, ahol két ivarérett korú nősténnyel élhet együtt.

A műtétek ellenére Seha arcüregei még mindig szabadon vannak, ez növeli a fertőzések kockázatát.

Az állatvédők azonban úgy döntöttek, mégis visszaengedik a vadonba annak reményében, hogy párosodni fog és segít növelni a rinocéroszok hanyatló populációját.

„Minden orrszarvú áthelyezése kockázattal jár”

– fogalmazott Andre Ulys, a Sehának otthont biztosító vadrezervátum vezetője.

Sehát hétfőn engedték szabadon. Az állatvédők az orrszarvú pontos helyét titokban tartják, hogy így is védjék a vadorzók jövőbeli támadásaitól.

Legalább 249 rinocéroszt öltek meg vadorzók 2021 első félévében Dél-Afrikában, ez 83-mal több, mint 2020 első felében. Az egész éves adatok még nem elérhetőek, de annyi bizonyos, hogy csak december két hetében 24 állattal végeztek.

A rinocéroszokat a szarvukért ölik meg, melyet Ázsiába csempésznek, ahol az úgynevezett „hagyományos orvoslásban” neki tulajdonított erő miatt használják, és státuszszimbólumként tartják számon.

MTI

Kiemelt kép: pixabay