Kertbe szállt a madárszenzáció Kiskőrösön – fotó

0
642 megtekintés
Feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Madarászok álma kategóriába eső élményben volt része a Kiskunsági Nemzeti Park egyik munkatársának. Egy szibériai madárritkaság, egy feketetorkú rigó (Turdus atrogularis) landolt a kertjében, múlt vasárnap reggel, Kiskőrösön. Finoman szólva is nagy volt a meglepetés a ritka vendég láttán – írja Facebook postjában a nemzeti park.

Hogy miért is ekkora a meglepetés?! Mert a fajnak ez mindössze a második regisztrált előfordulása hazánkban, korábban 2013. márciusban észleltek egy példányát Debrecenben.

A feketetorkú rigó Oroszországban, Mongóliában és Kínában honos. A telet Közép-Ázsiában és Indiában tölti, csak ritkán vetődik egy-egy kóborló egyed Európába.

Mint írják, miután a madarászok forródrótján körbement az információ erről a ritkaságról, egy tucatnyi, közelben lakó madármegfigyelő még meg tudta csodálni ezt a szibériai vendéget, mielőtt szem elől vesztették.

„Teraszunk szőlőlugasára ült be, ahonnan fél óra múlva elzavarta egy fekete rigó. Később többször is feltűnt az utca többi kertjében, de körülbelül 10 óra 30 perc után eltűnt és nem került elő. Az elkövetkezendő napokban keresni fogom, táplálékot, például almát és szőlőt talál a területen”

– számolt be Nyúl Mihály.