Veszélybe került az európai vörös mókus az Egyesült Királyságban

0
343 megtekintés
Európai mókus vagy vörös mókus (Sciurus vulgaris) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Az éghajlati válság leküzdése és a biológiai sokféleség előmozdítása érdekében bővítik a tűlevelű ültetvényeket az Egyesült Királyságban. Az intézkedések azonban veszélybe sodorták az egyik kulcsfontosságú fajt, amely ráadásul védelem alatt is áll: az európai vörös mókusokat – írja az Origo, a The Guardian nyomán. 

Mint írják, a vörös mókusoknak több fenyegetéssel is szembe kell néznie, többek között a keleti szürke mókusok térhódításával, amely az Egyesült Királyság nagy részén a kihalás közelébe sodorta a fajt.

A szakemberek úgy gondolták, hogy ezek az állatok jobban fognak majd boldogulni a tűlevelű élőhelyeken, mivel az ilyen erdők táplálékforrásai általában a kis magvú tobozokra korlátozódnak, amelyeket a vörös mókusok jobban kedvelnek, mint szürke rokonaik.

Keleti szürkemókus ( Sciurus carolinensis) – Fotó: Flickr

Az új kutatások azonban kétségbe vonták ezt az elképzelést, ugyanis bekerültek a képbe a nyusztok is.

Ezek az őshonos ragadozók ugyanis egészen a közelmúltig csak igen kis számban fordultak elő, akárcsak a vörös mókus. Az egyedszámuk helyreállítása azonban mindent megváltoztatott.

Nyuszt az itatón, 2017 – Daróczi Csaba

Proceedings of the Royal Society B tudományos szaklapban publikált új kutatás megállapította, hogy a tűlevelű ültetvényeken élő nyusztok nem rendelkeznek változatos táplálékforrással, ezért vörös mókusokat zsákmányolnak, ami fenyegetéssé teszi a jelenlétüket.

A kutatás során a belfasti Queen’s University és a St Andrews University tudósai az Ulster Wildlife szervezet és állampolgárok segítségével kameracsapdákat használtak. Öt év alatt több mint 700 helyszínt vizsgáltak meg Észak-Írországban, vörös mókusokat, szürke mókusok és nyusztokat kerestek.

„A természetes erdőkben változatos mennyiségű zsákmány található, ami jó menedékhelyet biztosít a mókusok számára, így azok nem kerülnek zsákmányállat pozícióba”

– mondta Dr. Joshua Twining, a kutatás vezető szerzője, a belfasti Queen’s University munkatársa a The Guardian online tudományos portálnak.

Európai mókus vagy vörös mókus (Sciurus vulgaris) – Fotó: Flickr

– A tűlevelű ültetvényeken azonban nagyon kevés a biológiai sokféleség vagy az alternatív zsákmány és nincs menedékhely sem, így a nyusztok vörös mókusokra vadásznak, hogy életben maradjanak.

Az új kutatás szerint az erdőgazdálkodóknak újra kellene gondolniuk, hogy előnyben részesítik-e a tűlevelű ültetvényeket az őshonos, széles levelű fákkal szemben.